Flotte skyer med faldstriber

Formentlig cirrocumulus med virga. Taget ved Ishøj d. 5. april 2015. (Foto: Bora Koc)

Bora Koc sendte i går dette billede til os og spørger, hvad det er for nogle skyer.

Efter at have kigget lidt på billedet vil jeg umiddelbart mene, der er tale om "cirrocumulus med virga".

Cirrocumulus

Cumulus er en "klassisk" og meget velkendt sky på himlen, som dannes ved konvektion. Skyen dannes, når luften varmes op over landjorden, herved stiger bobler af varm luft til vejrs. Når luften afkøles ved stigende højde, kan den ikke længere indeholde samme mængde vanddamp, og denne fortættes til en sky.

Når vi taler cirrocumulus, er det dog mere tilfældet, at skyen afkøles fra toppen og altså ikke fra bunden som ved den almindelige cumulussky. "Cirro" refererer til skyhøjden, her er der altså tale om kolde højtliggende skyer, det er dog svært at skelne cirrocumulus fra altocumulus (en relativt lavereliggende sky).

Virga eller faldstriber

Virga er et udtryk, der bruges, når vi ser nedbør, som ikke rammer jorden. Et andet ord for samme fænomen er "faldstriber". I det her tilfælde er der tale om bittesmå iskrystaller, som drysser ud af skyen og driver i vinden, så de danner de karakteristiske striber under skyen.

Hvis I har spørgsmål omkring skyer eller andre vejrfænomener, er I selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os på vejret@dr.dk.

 

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk