For første gang i fem år: Tørkeindekset har ramt 10

Det er, kun tredje gang tørkeindekset når sit maksimale niveau i løbet af de seneste 18 år.

Tørke i Danmark. (Foto: © CLAUS BECH, Ritzau Scanpix)

Tørken i Danmark er lørdag foreløbigt kulmineret med, at tørkeindekset på landsplan har nået 10.

Det er første gang siden 2018, at tørkeindekset på landsplan har nået sit højeste niveau, og blot tredje gang, siden DMI indførte tørkeindekset i 2005, at det har været oppe på 10.

Det en tør maj efterfulgt af de seneste ugers tørre og solrige vejr, der dag for dag har fået tørkeindekset til at stige.

På landsplan er DMI's tørkeindeks steget fra 7,2 efter det seneste regnvejr i maj, til det i dag efter 18 dage uden nedbør nåede 10.

Tørkeindekset, der er udtryk for, hvor tør jorden er, går på en skala fra 0 til 10. Det højeste niveau 10 svarer til, der mangler 100 millimeter nedbør i jordens vandmagasiner.

Det er så stor en vandmangel, at der er risiko for tørkeskader på selv på de mest lerede jorde i Danmark.

Tørken fortsætter med at blive værre

Tørkeindekset på 10 er et gennemsnit for landet som helhed, og enkelte kommuner i Jylland har stadig et tørkeindeks under 10.

Landets mindst tørre kommuner er Aabenraa og Tønder, der har et tørkeindeks på 9,7.

På trods af at tørkeindekset nu har nået sit maksimale niveau, vil tørken fortsætte med at blive mere udtalt i de kommende otte til ti døgn, hvor prognoserne har ingen eller kun beskedne mængder nedbør.

Ifølge Landbrugsinfos løbende opgørelse over vandbalancen i Danmark vil der på helt vandmættede jorde fordampe 30 til 35 millimeter i den kommende uge.

Da jordene er knastørre, er den relle fordampning betydeligt mindre - antageligt omkring fem til syv millimeter om ugen.

Første gang tørkeindekset når 10 siden 2018

Det er kun tredje gang siden 2005, at tørkeindekset når 10.

I 2008 kulminerede tørkeindekset på 10 i tre dage fra den 9. til den 11. juni. Da tørkeindekset senest nåede 10, i den knastørre sommer 2018, skulle vi dog helt frem til den 3. juli, før det skete.

Til gengæld fulgte rekordmange dage med et tørkeindeks på højeste niveau. I hele 20 dage i løbet af en helt usædvanlig tør juli var tørkeindekset oppe på 10.