Foråret har lange udsigter: Første isdøgn i 12 år

I næste uge er der dog udsigt til en smule mildere luft.

Siden den 1. marts har kalenderen vist, at det er forår. Men man skal kigge overordentligt langt efter forår og varme i disse dage.

En ekstrem kulde har lagt sig som et tykt tæppe over Danmark. Og skal man udenfor, bliver man mødt af snefygning og temperaturer mellem frysepunktet og flere graders frost.

På hvad der skulle have været en lun forårsdag den 1. marts, oplevede man derimod ifølge DMI det første isdøgn i marts i 12 år.

Fænomenet er i sig selv ikke sjældent, for de forekommer næsten altid i januar og februar. Men det er ifølge DMI sjældent, at de forekommer i årets tredje måned.

For at finde det seneste isdøgn i marts skal man tilbage til den 11. marts 2006.

Sibirisk kulde har fat i Danmark

Danmark har den seneste uge været præget af en sibirisk kulde. Den kolde luft kommer fra Sibirien, hvor solen stort set ikke varmer om vinteren, og hvor der ikke er noget lunt havvand.

- Fordi højtrykket kommer fra øst, så bringer det en ekstra kold og tør luft ind over os, siger Bolette Brødsgaard, vagthavende meteorolog hos DMI, og fortsætter:

- Når højtrykket kommer ind over Østersøen, så samler det sig en del fugt, som det eksempelvis har afleveret på Sydsjælland, Bornholm samt Lolland og Falster.

Vinter i hele Europa

Det er ikke kun herhjemme, at vi er ramt af det kolde vejr lige nu. Vinteren vil ikke slippe sit tag i store dele af Europa.

Nogle af de lokale beboere i Rom får det bedste ud af snevejret. (Foto: Angelo Carconi © Scanpix)

Det er blandt andet gældende i Rom, hvor der har været snekaos, og hvor Pave Frans har bedt en bøn for de mange hjemløse, som har det særligt svært i kulden.

Varmere luft på vej

Den danske vejrudsigt for den næste uges tid viser ikke tegn på et lunt forårsvejr. Men der er udsigt til en smule varme.

- Mandag kommer der en front, som vil bringe lidt varme med sig, siger Bolette Brødsgaard.

Men den mildere luft betyder ikke, at det er slut med sne og slud.

- Fronten kan også give lidt sne, og mandag formiddag er der risiko for isslag, siger hun.

Faktisk skal man regne med lidt sne hist og her helt frem til påske. Men der vil være flere dage med lidt varmegrader om dagen og frostgrader om natten.

Facebook
Twitter