Fredag kan give storm flere steder i landet

Flere prognoser har vindstød fra nordvest af stormstyrke fredag.

Vi har to gange i år har storm i middelvind, men hvis vejrudviklingen holder, vil fredag bliver langt mere udbredt. Her det det ved Nr. Vorupør i starten af februar. (Foto: © Shanti Lfe)

Det kan potentielt blive årets første udbredte storm, vi får på fredag. Det viser et kig i prognoserne for fredag. Her vil vinden nemlig sidst på dagen tiltage i styrke og flere steder nå et niveau af stormstyrke.

Det har fået DMI tirsdag til at udsende et forvarsel af såkaldt Kategori 1. Det vil sige, at DMI forventer, at det kan blive "voldsomt vejr" med stormende kuling og vindstød af stormstyrke.

Meteorolog ved DR Vejret Thomas Mørk har holdt øje med vejrudviklingen de seneste dage, og han forventer også, at dele af landet kan få særdeles hårdt vejr.

1. februar var seneste gang, vi målte middelvind af stormstyrke, og ligesom det er tilfældet her på billedet fra Ribe netop 1. februar, så kan fredagens kraftig vind og give forhøjet vandstand flere steder i landet. Foto: Torben Hestehave

- Når et lavtryk fredag ventes at passere lige nord om Danmark, bliver det ganske blæsende mange steder i landet. Det blæser nemlig typisk mest på syd- og sydvestsiden af de lavtryk, som passerer Danmark, og som prognoserne i skrivende stund beskriver lavtrykkets bane, kommer vi til at ligge i dette blæsende område, siger han og uddyber.

- Vinden frisker for alvor op, når det klarer op på bagsiden af et større regnvejr. Her går vinden i vest og nordvest, og det er ude i den klare luft, at vi kommer til at opleve de kraftigste vindstød. Kommer der byger i luften, kan vindstødene blive særligt kraftige.

Vinden kommer fredag fra nordvest, hvor den vil være tiltagende i styrke. (Foto: © Grafik: Thomas Mørk)

Uenighed om omfang og styrke

Mens DMI's forvarsel gælder hele landet fra fredag klokken 13 til lørdag morgen klokken 6, så er der større afvigelser mellem de forskellige prognoser for vejrudvikling. Det forklarer Thomas Mørk.

- Her tre dage før er der endnu nogen usikkerhed i lavtrykkets bane, og dermed er det også usikkert, præcist hvor og hvornår det kommer til at blæse mest. Den jyske vestkyst er dog det mest udsatte sted, og man er også udsat i det nordvestlige Sjælland og på Bornholm. Mest blæsende bliver det sandsynligvis fredag aften og natten til lørdag.

Ifølge prognoserne vil der være vind af orkanstyrke ved og langs Vestkysten. Men tingene kan nå at ændre sig, og det er forsat usikkert, hvordan det reelt udvikler sig.

- Ud over usikkerhed i placering, er der også usikkerhed i vindens styrke. For mens den europæiske vejrmodel fra ECMWF lader lavtrykket nå sin fulde styrke lige før, det passerer Danmark, lader den amerikanske pendant lavtrykket udvikle sig på turen nord om Danmark med højere vindstyrker til følge, forklarer Thomas Mørk.

Ligesom det var tilfældet tidligere på måneden, bliver det i særdeleshed også den jyske vestkyst, der vil opleve den kraftige vind fra nordvest. Her er det Hirtshals 1. februar. Foto: Birger Josephsen

Prognoserne har også mange steder knap 10 millimeter vand, så det bliver ikke bare vinden, der vil præge fredag.

-Uanset hvilken vejrmodel, der får ret, er det dog sikkert, at det bliver både vådt og ganske blæsende fredag og natten til lørdag.

Risiko for forhøjet vandstand

Når vinden kommer med den styrke, prognoserne har, fra en nordvestlige kant, så vil det skubbe ekstra meget vand ind i de indre farvande. Det betyder, at der nogle steder kan komme forhøjet vandstand i løbet af fredag og starten af lørdag.

Sidste gang, der blev målt vindstød af stormstyrke i middelvinden, var onsdag 1. februar, hvor en af de officielle målestationer langs Vestkysten målte 24,6 meter i sekundet i middelvind og vindstød på 32,4 meter i sekundet. Derudover gav januar os også en enkelt dag med lignende vindstyrke, da der 15. januar blev målt 32,9 meter i sekundet i vindstød og 25,9 meter i sekundet i middelvind.