Fredagens vind og varme slipper os, men frosten udebliver i dagtimerne

Vindretningen fortsætter de kommende dage, og det giver os roligt vejr.

De seneste dage har der været kraftig vind langs Vestkysten, flere steder med hård kuling. Vinden aftager dog fredag, hvor temperaturen også daler. Billedet er fra Nr. Lyngby nord for Løkken. Foto: Liselotte Kahns

Mens vejret fredag ser ud til at blive et flot bagtæppe til en majestætslig fejring, holder de solbeskinnede udsigter ikke ved de kommende dage. Her kommer der flere skyer over landet, og samtidig vil den meget kraftige vind fredag aftage.

Det fortæller meteorolog ved DR Vejret Mikael Jarnvig.

- Weekenden vil blive skyet og med stedvis regn, siger han med blikket rettet mod de kommende dages prognoser.

Også på temperaturfronten vil vi opleve en ændring. Den kommer allerede i løbet af fredag, hvor vinden aftager i styrke. Det får termometeret til at vise 3 til 5 grader frem for 8 til 9 grader, som fredagen begyndte med.

- Det vigtigste er, at vinden fortsat kommer fra vest og nordvest, det vil sige relativ lun luft, men går den for meget mod nordvest, kommer der et pust af kold luft. Ikke Rusland-koldt, men friskt, siger han.

Solfattig weekend

Selvom vi altså må sige farvel til det lune vintervejr, så bliver det ikke helt vinterligt, forklarer Mikael Jarnvig. Med vinden i vest har turen hen over havet nemlig en stor effekt på den temperatur, den blæser ind over landet med.

-Når vinden har passeret Nordsøen, er det svært for vinden at bevare kulden. Så derfor holder vi hele weekenden igennem dagtemperaturer omkring fem grader, så man sagtens kan mærke, at der ikke er frost, siger han.

Solopgang Kaløvig fredag morgen så næsten idenittisk ud i resten af landet, hvor en blå himmel dominerer fredag. Det bliver også den mest solrige dag i denne uge, og muligvis også næste uge. Foto: Maria brinks Arianfar

Det vejr holder ved weekenden igennem, hvor der dog kan være enkelte solchancer. Det bliver primært mod nordøst lørdag, mens en opklaring søndag eftermiddag muligvis kan give lidt sol til os. Den kommende uge starter også med temperaturer, der ligner en kopi fra weekenden.

-Mandag og tirsdag ser vi nok samme situation, men ellers holder vi os over nul grader, fortsat med dagtemperaturer omkring fem grader.

Kun nattefrost i prognoserne

Generelt skal man kigge langt efter at se temperaturer, der kravler under frysepunktet. Nogle faktorer kan dog hurtigt gøre det aktuelt, siger Mikael Jarnvig.

- Bliver det klart om aftenen og natten, og aftager vinden som fredag nat, så når vi ned på et par graders frost.

I aften ser det nemlig ud til, at den flotte blå himmel kommer til at slippe al varmen ud mod himmelrummet. Og det vil betyde, at man flere steder i landet kan møde frost i græsset lørdag morgen.

Der kan også være nætter med nattefrost den kommende uge, men det vil kræve, at vejret arter sig ligedan som fredag.

Faktisk skal vi nærme os slutningen af næste uge, før prognoserne giver mulighed for en kold vinterdag, siger Mikael Jarnvig og minder om, at med et sigte så langt ude i fremtiden kan tingene nå at ændre sig.

- Torsdag den 20. januar ser det ud som om, at der kommer et pust af kold luft ned, men det bliver ikke til vintervejr, det bliver bare kortvarigt. Så den generelle vejrtype er, at luften kommer fra Nordsøen, og så bliver det ikke så koldt.

FacebookTwitter