Fredagsvejret: Risiko for kraftig blæst

Et lavtryk uddybes nær Danmark og det giver risiko for en ordentlig ’rusketur’.

Vejret bliver efterhånden mere 'efterårsagtigt' i de kommende dage. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Vi nærmer os hastigt efterårsjævndøgn og vejret stemmer i med klassiske efterårstakter, nemlig regn og blæst.

Kraftigt lavtryk uddybes

Et par svage fronter bevæger sig hen over landet i det kommende døgn, men torsdag uddybes et lavtryk vest for Danmark og det kommer til at give en blæsende fredag.

Prognoserne kan forventeligt ikke beskrive den endelige kurs og timing af lavtrykket, men i skrivende stund tager lavtrykket turen lige vest om landet, fra Nordsøen og op mod det sydlige Norge.

Blæsende, især i Nordjylland

Lige nu ser det kraftigste vindfelt ud til at give stormende kuling med vindstød af stormstyrke ved kysterne i det nordvestlige Jylland. Nogle prognoser presser faktisk vindstødene helt op i orkanstyrke. I resten af landet bliver det også blæsende, efterhånden med en frisk vind til kuling og kraftige vindstød, der skal dog kun små ændringer i lavtrykkets bane eller timing for at resultatet kan blive til det bedre eller værre.

Lavtrykkets udvikling er fortsat usikker, men det ser blæsende ud på fredag. Det kraftigste vindfelt gemmer sig typisk på den syd-sydvestlige flanke af lavtrykket og lige nu kommer det område tættest på det nordvestlige Jylland.

Sol og 24 grader mod øst fortrænges fra vest

I den østlige del af landet, vil der i skærende kontrast til det presserende efterårsvejr, være næsten sommerlige temperaturer med op til 24 grader og solskin.

På forsiden af den koldfront, som lavtrykket skubber ind mod os fra vest, vil der nemlig strømme ret varm luft op mod os fra sydlige retninger. Efterhånden som koldfronten bevæger sig mod øst vil den varme luft dog fortrænges af skyer og regn, som måske kan blive med torden.

Koldfronten passerer os endeligt sidst på fredagen og herefter vil hele landet ligge i en kølig og blæsende strømning med byger fra vest, det vi i klassisk forstand kalder ’efterårsvejr’.

Facebook
Twitter