Freddy var en af de mest voldsomme orkaner, vi har set, og fremtiden kan give flere

Den tropiske storm har haft uset omfang, men højere temperaturer gør det mere sandsynligt, at vi får flere i fremtiden.

FILE PHOTO: Satellite imagery shows Tropical Cyclone Freddy approaching Madagascar in this undated satellite handout image obtained February 20, 2023. NASA Worldview/Handout via REUTERS/File Photo/File Photo (Foto: © Nasa, Ritzau Scanpix)

Det har muligvis været den kraftigste tropiske storm, vi nogensinde har registreret, der den seneste måned har hærget dele af Afrika i Malawi, Mozambique og på Madagaskar.

Og den har været usædvanlig at følge, siger meteorolog ved DR Vejret Mikael Jarnvig.

-Freddy var helt usædvanlig, fordi den levede ekstremt længe og rejste ekstremt langt. Over en måned som orkan og over 8000 km lang bane.

Det er netop varigheden, som lige nu bliver undersøgt af en nedsat ekspertgruppe under World Meteorological Organization. Orkanen har været registreret som en tropisk cyklon siden 6. februar og har siden varieret i styrke. Da den var kraftigst 19. februar, blæste den med middelvind på 255 kilometer i timen, og vindstød på mere end 300 kilometer i timen, eller mere end 84 meter i sekundet.

Lokale i Chiradzulu distriktet i Malawi midt i det ødelagte landskab, som er skabt af både voldsom vind og regn. Det har givet mudderskred. Billedet er taget 15. marts. Foto: REUTERS/Esa Alexander (Foto: © ESA ALEXANDER, Ritzau Scanpix)

Mikael Jarnvig forklarer, at selve Freddys udvikling i begyndelsen er helt typisk. Normalt opstår orkaner, der rammer Afrika, i det Indiske Ocean et stykke øst for Afrika, omtrent halvvejs til Australien.

- Derfra bevæger de sig vestpå, rammer Afrika, og derefter svækkes de, fordi de ikke længere kan suge den varme vanddamp fra have, når de ligger et pænt stykke inde over land, forklarer Mikael Jarnvig.

Men Freddy fortsættede med at hærge.

- Freddy derimod overlevede passagen af Madagaskar og fik ny energi i Mozambique-strædet. Derefter er den i Mozambique og østlige Zimbabwe en tid og drager tilbage til strædet, bliver igen styrket og rammer Madagaskars vestkyst for til sidst at gå tilbage til Mozambique, og den ender med at blive opløst i det sydlige Malawi.

Død, ødelæggelse og kolera

Efter sit voldsomme indtog i de udsatte områder, har Freddy trukket en spor af ødelæggelser efter sig. Og det er ikke bare de voldsomme kræfter, der er i vinden, men i høj grad kombinationen af vind, der ødelægger infrastruktur, og derefter store mængder regn, der skaber problemer med hygiejne og derfra sygdomme.

- Det er absolut enestående med så langt et liv og så snørklet en bane. Freddy har omsat så meget energi, som der plejer at være i en hel orkansæson i Atlanten. Det er derfor blevet til et ufatteligt stort antal tons af vand, der er blevet væltet ned over Østafrika, siger Mikael Jarnvig.

Mudderskred forårsaget af store mængder regn har både ødelagt beboelse og vigtig infrastruktur som veje og kloaker. Her er det i området Chilobwe, Blantyre i Malawi, 17. marts. Foto: REUTERS/Esa Alexander (Foto: © ESA ALEXANDER, Ritzau Scanpix)

I forvejen kæmpede man i Malawi med et voldsom udbrud af kolera, og de store regnmængder, der fulgte med Freddy, har forværret situationen. Højeste nedbørsmængde registreret i Mozambique faldt i Milange, der ligger på grænsen til Malawi. Her faldt der fra 11. til 16. marts 376 millimeter regn. Kolera-udbruddet i området er i Malawi meget omfattende, og da kolera er en vandbåret sygdom, har stormen givet flere problemer.

- Vinden i forbindelse med orkaner er voldsomme og kan splitte næsten hvad som helst, men vandmasserne og mudderskreddene er de mest dødelige. Hvis kvaliteten af infrastruktur og bygninger ikke er i top, bliver ødelæggelserne endnu større.

-Da tropiske orkaner huserer i troperne og de fleste lande i troperne er fattige, så går det ofte helt galt når orkanerne går i land.

Flere kraftige storme i fremtiden

Freddy nåede at være registeret som en tropisk storm fra 6. februar og indtil 13. marts, og i den periode var den tiltagende i styrke flere gange og nåede helt op i den kraftigste kategori 5. Mikael Jarnvig, meteorolog ved DR Vejret, forventer, at vi kommer til at se flere storme med samme kraftige karakter i fremtiden.

- Atmosfæren og havet bliver varmere og varmere, og dermed ladet med mere energi. Der er ikke noget, der tyder på, at der kommer flere tropiske orkaner i fremtiden, men andelen af de kraftige – ”major hurricanes” bliver større. Og det er fordi, de tropiske orkaner lever af dampen fra det varme havvand. Og når temperaturen stiger, så bliver der mere energi, forklarer han.

Derfor er det altså også varigheden og den ultimative styrke, som Freddy gemte på, der kommer til at gentage sig, siger Mikael Jarnvig.

- På mange måder er Freddy helt almindelig: Den er vild og voldsom og rammer et fattigt land og bringer død, sygdom og ufattelige ødelæggelser med sig. Det gør de fleste tropiske orkaner og det er skræmmende nok i sig selv. Mere skræmmende er det dog, at man forventer flere af de kraftige orkaner i fremtiden.

Der er endnu ikke nogen meldinger om, hvornår WMO forventer at have undersøgt data grundigt til at konkludere, om Freddy var der kraftigste tropiske storm, vi har registreret. Den nuværende rekord for længstvarende orkan er på 31 dage for orkanen John i 1994.

Tropiske orkaner er de mest voldsomme vejrsystemer vi har her på kloden.