Frostvejr - eller ikke frostvejr

Is på bilruden - betyder det frostvejr og er vejene så glatte?

Vejene kan let blive glatte når det er skyfrit selv om lufttemperaturen er over frysepunktet. (Foto: DR- Johnny Krone)

På denne årstid er der grund til at være mere opmærksom på vejrudsigten end sædvanligt. Umiddelbart kan temperaturer på 1 - 3 graders varme lyde som om det er ikke er risiko for is og rim på vejene.

Men hvis de temperaturer er kombineret med skyfrit vejr, så skal man være ekstra årvågen. De temperaturer, der nævnes i vejrudsigten, er den forventede temperatur 2 meter over jorden. Men netop når det er skyfrit vil alle overflader - bl.a. vejbaner og bilruder - sende energi ud i verdensrummet uden at modtage noget til gengæld.

Overfladerne bliver koldere end luften, og opgaven er så, at de lavere temperaturer skal forplante sig op i luften. Det tager et stykke tid, så derfor vil overfladerne let kunne have frosttemperaturer, mens luften kan have et par graders varme.

Trafikanter skal yderligere være opmærksom, når vejene fører ned i ådale og i fugtige områder i øvrigt. For her kan der pludselig optræde rim, som gøre vejene glatte.

De fleste trafikuheld sker i begyndelsen af vinterperioden, fordi vi helt har glemt, hvordan det var sidste vinter. Så vær opmærksom på klar himmel og temperatur under 3 graders varme.

Facebook
Twitter