Fuld fart på blæsevejr i dag – og det gentager sig i weekenden

Et par lavtryk sætter fart på vinden og giver kraftigt blæsevejr her i slutningen af ugen.

Det bliver meget blæsende torsdag, og langs kysterne ud mod Kattegat vil der være vindstød af stormstyrke.

Det gælder om at få lynet jakken og trukket kasketten eller huen godt ned over hovedet i dag og i weekenden. Der venter nemlig flere dage med kraftig blæst. Det gælder både torsdag og lørdag, hvor især vindstødene kan nå stor styrke.

I dag har DMI udsendt et kategori 1 varsel, der gælder fra klokken 8 til klokken 17 torsdag. Den gælder for kysterne ud til Kattegat og de nordlige kyster mod vest. Det er her, vi kan mærke mest til vinden, fortæller meteorolog ved DR Vejret Søren Jacobsen.

- De kraftigste vinde kommer på strækningen mellem Thyborøn og Skagen. Det bliver stormende kuling med vindstød af stormstyrke i løbet af formiddagen. Herefter trækker en kuling ned over resten af landet og det kan mange steder give kraftige vindstød, siger han.

I løbet af formiddagen kunne man blandt andet også ved Hirtshals måle vindstød på mere end 30 meter i sekundet.

Det er et lavtryk nord for Danmark, der skaber de kraftige vinde, forklarer Søren Jacobsen.

- Det kraftige vindfelt over Danmark udvikles, fordi et dybt lavtryk nær Oslo trækker mod Stockholm. På undersiden af lavtrykket ligger det kraftige vindfelt, som fejer ned over Danmark i dag.

Weekend med gentagelse

Hvis du bor langs en af de strækninger, hvor det vil være mest blæsende i dag, og allerede har surret havetrampolinen fast, så er der ingen grund til at løsne rebene. Selvom vinden aftager hen mod aften, venter der nemlig et nyt blæsevejr i weekenden, fortæller Søren Jacobsen.

- Blæsevejret lørdag er nærmest en gentagelse af samme situation fra torsdag, med et lavtryk, der trækker ned gennem Skandinavien og sætter et kraftigt vindfelt på sydsiden ned over Danmark, siger Søren Jacobsen, der har fulgt udviklingen de seneste dage.

I de seneste prognoser ser lørdag dog ud til at udvikle sig mere i en retning, så niveauet af vind ligner torsdag.

- På nuværende tidspunkt ligner de to hinanden. De seneste par dage har lørdagsblæsten ellers set en tak værre ud, men i dag er de nærmest jævnbyrdige, siger han og tilføjer, at det igen lørdag bliver langs den jyske vestkyst, man skal holde på hat og mundbind.

- De kraftigste vinde lørdag bliver ned langs den jyske vestkyst og holder sig nok lige under storm i middelvind.