Gartneren Magnus ombyggede en minkfarm til et drivhus

Efter at have skiftet taget har en gartner konverteret en minkstald til et drivhus.

Gartner Magnus Buch i det ombyggede drivhus. Tidligere var der mørke tagplader, men de blev skiftet i løbet af en uges arbejde. (Foto: Alexander Janku Ravn Homilius)

Hvor der engang huserede små pelsede mink, er der i dag bæredygtige kål, spirer og andre grøntsager, der er parate til at gøre sommermenuen lækrere.

Det er Magnus Buch, produktionsgartner ved Klimaplanter, der har omdannet en tidligere minkfarm til et drivhus i Randers.

Ved at skifte taget på staldene kommer der nu mere sol ind, og så har han sat blomsterkasser op på de tomme bure.

- Det er virkelig oplagt bare at gå i gang. Det er fantastisk træ, der altid har stået tørt, lyder det fra Magnus Buch om at se muligheden i de gamle træbygninger.

Og selvom han er produktionsgartner til daglig, så var det en overkommelig opgave at ændre den tidligere minkfarm til 240 kvadratmeter drivhus. Det tog en uge sammen med en kollega.

Drivhuset er anderledes end dem, man normalt ser. Taget består ikke af glas, men af plastikplader. Og så har den halvåbne konstruktion givet god mulighed for at udnytte vejret. Især vinden.

- Det her går fra øst til vest, og vi har fuld sol på. Vi har lukket det af mod nord, så vi ikke får så kold luft ind, men ellers hjælper vinden. Hvis vi får sygdomme eller skadedyr i, så holder luftcirkulationen det nede, forklarer han.

Bæredygtige planter

Lige nu kræver det 10-12 timers dagligt arbejde at følge med planternes vækst. Den har været forsinket af et koldt forår, men nu begynder den lune luft at strømme gennem drivhuset.

Arbejdet han sætter i jorden skal gerne give gode grøntsager i mange år. Hans planter er nemlig udvalgt efter, at de har et flerårigt liv, så klimabelastningen bliver minimal og udbyttet størst muligt. Det var også den tilgang, der fik ham til at konvertere minkfarmen til et drivhus.

- Det handler om at recirkulere de ting, vi har, og genanvende tingene fremfor at køre dem væk og smide det ud, siger han og peger.

Bygningen er lejet, men Magnus Buch regner med at leje flere, så han kan få et større areal af minkstalde, der er bygget om til drivhus. (Foto: Alexander Janku Ravn Homilius)

- Man kan bruge minkburene til at lave planteborde af, siger han.

Tre år til nye gartnerier

Og hvis der nu er håbefulde gartnere eller tidligere minkavlere, der vil skabe vækst for tomatplanter fremfor mink, så er der dog en stor hindring for, at det planteeventyr kan udfolde sig som for Magnus Buchs.

De minkavlere, hvis besætninger blev slået ned i forbindelse med corona-pandemien, skal nemlig vente på, at en taksator har været forbi. Og det er der lang ventetid på, mener Sander Jakobsen, formand for avlsforhold i Danske Minkavlere.

- Vi har den udfordring, at taksationer af erstatninger trækker ud til 2024 for de avlere, der kommer sidst. Det betyder, man ikke kan gøre noget ved sit anlæg før da. Man skal passe og pleje det her dødsdømte anlæg, der står der og ikke kan bruges til noget længere. Og det ligger i vejen for, at man kan lave ændringen til et gartneri, fortæller han.

Han og den forhenværende minkbranche håber derfor på, at man kan få vurderet gårdene hurtigere.

- Det kunne vi godt tænke os, man tog fat på, så man kunne få fremskyndet den proces, måske med flere ressourcer eller fotodokumentation.

Der har været vendt flere muligheder for, hvad man kan udnytte de tidligere minkfarme til. Ved Danske Minkavlere har man blandt andet hørt om et hestestutteri, et frilandsbageri, og senest har en gruppe forskere peget på, at kaniner også kunne flytte ind i de tomme bygninger.

Det er fire år siden, at den minkfarm, som Magnus Buch har drivhus i, blev nedlagt som minkavl. Derfor har han også haft frie rammer for, hvad de gamle staldbygninger skal bruges til.