Glæd dig: Tæt på perfekt sankthansvejr søndag

Det tegner til en lys og magisk sankthansaften i hele landet, siger DR's vejrvært Louise Gade.

Der kan blive behov for en sweater eller en jakke om aftenen, men ellers er det svært at være utilfreds med vejrprognoserne. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Danskere i hver by og hvert sogn kan med forventningsfulde sommerhjerter tænde op under bålet og sende heksen til Bloksbjerg.

Søndagens sankthansvejr bliver noget nær perfekt i hele landet med temperaturer på mellem 18 og 23 grader og svag til jævn vind til at holde liv i gløderne, når Midsommervisen er afsunget.

- Det bliver en lys, magisk sommeraften, hvor man kan sidde udenfor og miste tidsfornemmelsen. Der kan være et tyndt lag af højtliggende skyer, som kan sløre solen en smule, men der er ingen udsigt til regn, siger DR's vejrvært Louise Gade.

Tag sweateren med til bålfesten

Danmark kommer helt konkret til at ligge midt i et højtryk, hvilket giver en smule vind - men slet ikke i nærheden af en styrke, der kan udløse forbud mod det traditionelle sankthansbål.

- Det bliver slet ikke aktuelt i morgen. Nu er jeg ikke spejder, men jeg tror endda, at den smule vind, der kommer, er godt for bålet, siger Louise Gade.

Hvis hun skal sætte en finger på vejret, så er det temperaturerne, som i den bedste af alle verdener kunne være en anelse højere.

Jylland, Fyn og Bornholm får mellem 18 og 21 grader, mens det bliver varmest på Midtsjælland med op til 23 grader.

- Det kunne have været dejligt med et par grader mere, men der kan som sagt være et tyndt lag af højtliggende skyer, og så er det bare med at tage en sweater på og hygge sig ved bålet, siger Louise Gade.

Klassisk lys, dansk sommeraften

Det fine sankthansvejr ser ud til at overgå vejret sidste år, hvor temperaturen lå på mellem 15 og 19 grader og vinden var let til jævn. Her var der aftensol og tørt i stort set hele landet, viser DMI's vejrhistorik.

Men mange steder var der forbud mod bål efter den langvarige tørke.

- I år er der ingen problemer med tørkeindekset, modsat sidste år, hvor festen mange steder blev ødelagt. Vi har fået meget regn i de sidste uger, hvilket gør, at tørke slet ikke er et problem til denne sankthans, fortæller Louise Gade.

Der er dermed udsigt til en af de klassiske lyse, danske sommeraftenener.

Ikke mindst på Skagen Sønderstrand, hvor bålet ved Vippefyret kan tiltrække flere tusinde gæster.

- De vil få en maks-temperatur på 19 grader, stille og rolig vind på tre meter i sekundet og et vekslende skydække. Her går solen ned klokken 22.22, oplyser Louise Gade.

Bornholmerne får den tidligste solnedgang klokken 21.45, mens den jyske vestkyst har sol helt indtil klokken 22.20.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter