Glat, vådt og koldt: Selv uden sne er vinterdæk mere sikre

Selvom sneen udebliver, klarer vinterdæk også våde veje bedre

Et vådt underlag kan hurtigt få bilen til at miste grebet i underlaget. Her er et vinterdæk bedre til at bevare vejgrebet end et sommerdæk. (Foto: Anne Mette Dam Thrane)

Du kommer kørende på en landevej, på vej ind i et sving. Når bilen rammer kurven, og du drejer på rattet, mister forhjulene grebet og bilen styrer slet ikke i den retning, du forsøger at få den til.

Det er virkeligheden for bilister hvert år, der bliver overraskede over, at sommerdækkene ikke har det greb i asfalten, som de håbede på.

De kolde vinterveje kan nemlig hurtigt give store overraskelser i trafikken, også selvom der hverken er sne eller temperaturer under frysepunktet. Det ved man hos FDM Jyllandsringen, hvor man har travlt med at undervise kursister i, hvordan man håndterer en glat vintervej, og hvor stor forskel der er på, hvilke dæk man kører med.

- Lige så snart vi har våde veje, så har det en kæmpe betydning, om man kører på sommer- eller vinterdæk, siger Peter Normann, køreteknisk leder ved FDM Jyllandsringen.

Og vintermånederne er blandt dem, hvor det regner mest. Men selvom vinterdæk ikke er et lovkrav i Danmark i vintermånederne, så er der alligevel god grund til at skifte dæk. Især når temperaturen nærmer sig frysepunktet. Dér bliver det ekstremt vigtigt at få skiftet til de rette dæk, siger han.

- Al den teknik, vi har i bilerne, er jo afhængig af bilernes vejgreb.

Kursisterne gennemgår først øvelserne på sommerdæk, og derefter skifter de til vinterdæk. En af dem, der oplevede forskellen, er Jannik Tørnblad fra Bjerringbro.

Han er ikke i tvivl om, at det er vigtigt at få skiftet hjulene ud, når vi nærmer os vinteren.

- Jeg er helt sikkert mere opmærksom, nu når jeg ved, hvordan min bil reagerer, og hvor stor forskel der egentlig er på sommer- og vinterdæk, lyder det.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter