Godt vejr giver dig mere kål for pengene i år

Et lunt efterår har fået kålhovederne til at vokse sig usædvanligt store.

Siebe Gorter er produktionschef ved Torupbakkegård og Orelund ved Faaborg på Fyn. Han har travlt med at høste de store spidskål, inden de vokser sig endnu større. Foto: Jesper Bach Thomsen

Hvis der ofte står kål på menuen på madplanen, så kan du se frem til, at dine penge rækker længere i den kommende sæson. På grund af et særligt lunt efterår står kålhovederne nemlig til at blive særligt store i år.

Mens det er gode nyheder for dig, som afregner med grønthandleren på stykpris fremfor kilopris, så er det altså forbundet med lidt flere hovedbrud for landets kålavlere.

For eksempel på en mark ved Faaborg. Her er Siebe Gorter, produktionschef ved Torupbakkegård og Orelund, og hans sjak i gang med at høste markens store spidskål.

- De vokser hurtigt i år, siger han.

- Normalt er de færdige med at gro på 80 dage, men i år er det 70. Og går de bare fem dage over, bliver de overmodne og sprækker.

Derfor er der travlt i marken. Det er den lune september, en god portion regn, og igen lune dage i oktober, der er forklaringen på det store behov for hastig fremskridt blandt kålhovederne i marken.

Fyldt lager og en ufrivillig pause

September gav mere varme, end måneden ellers gør, når man kigger på de seneste 30 år. 1,2 grader varmere faktisk, og ligeledes ligger temperaturen i dagtimerne i oktober omkring 14-15 grader. Det er de vilkår, der får Siebe Gorters spidskål til at vokse sig modne hurtigt.

Og den forkortede proces betyder, at der er ekstra travlt med at høste kål til danskernes middagsborde.

- Vi høster alle varer, der skal sælges fra nu og til januar, siger han.

På marken skæres kålhovederne af og lægges på et transportbånd, der kører dem op i et lad bagpå en traktor. Og her mærker man væksten af de lysegrønne grøntsager. Kålene skal nemlig pakkes i kasser, der gør det nemmere at have dem på lager.

På marken ved Faaborg er der travlt med at få høstet kålene. Lige nu vokser de langt hurtigere end normalt, og derved risikerer man overmodne kål. Som forbruger kan du dog glæde dig til at få mere mad med hjem fra indkøbsturen. (Foto: Jesper Bach Thomsen)

- Det er fantastisk, det er en superflot vare. Det er positivt på mange måder, men hvis man har regnet med kål i én størrelse, og de så bliver større, så giver det jo nogle andre udfordringer, fortæller Siebe Gorter, mens han stabler og ligger kålene i kasser.

Der kan ikke være helt så mange i kasserne som normalt. Og på gården venter endnu et problem.

Fordi der høstes til en sæson, der strækker sig til januar, er der behov for et stort lager. I år er det bare ikke stort nok.

- Kålene er 20-30 procent større. Det lyder måske ikke af meget, men jeg tror, vores lager løber tør for plads om 14 dage. Så bliver vi nødt til at holde pause, til vi har tømt nogle kasser, siger han.

Der kan fortsat hentes store kål på marken. De vokser nemlig, så længe temperaturen er over 15 grader. Og det vil den være de kommende dage.

Så selvom du som forbruger kan glæde dig over mere kål for pengene, så vokser Siebe Gorters økonomi altså ikke tilsvarende med hans spidskål.

- Vi sælger jo stykvis, så vi får ikke mere for dem, siger han med et smil og et træk på skuldrene.