GRAFIK Farvel til sommertid: Uret skal stilles tilbage

Normaltiden eller vintertiden er lige om hjørnet, når urene skal stilles en time tilbage natten til søndag.

Mange vil nok tage en time ekstra under den lune dyne, når vi tidligt søndag morgen får en time foræret, i forbindelse med overgangen til normaltid. Det, som mange kalder vintertid.

Uanset hvad vi kalder tiden, så stilles urene altså en time tilbage klokken tre, når vi siger farvel til sommertiden.

Normaltiden bemærker vi ved, at der er tidligere lyst om morgenen og det bliver tidligere mørkt om aftenen.

Vi skal helt hen til den 28. november, før det igen bliver lige så sent lyst, som det gør dagen før sommertiden slutter; altså i dag.

Radioavisen i to versioner

For de nattevågne vil det betyde, at det er muligt at lytte til Radioavisens klokken 2-nyheder i hele to versioner natten mellem lørdag og søndag.

Overgangen til normaltid har mindre betydning for flypassagererne. Overgangen kan i værste fald betyde en ekstra times venten, hvis du tropper for tidligt op ved check-in skranken i lufthavnen.

Fakta: Derfor stilles uret en time tilbage

  • Vi skal stille uret en time tilbage i nat for at komme tilbage til normaltid. Det vil sige, at tiden i løbet af sommermånederne - kaldet sommertid - er en time forskudt i forhold til den normale tid, mens den i vintermånederne vender tilbage til normaltid.

  • Om foråret skal uret stilles en time frem fra klokken 02.00 til klokken 03.00. Om efteråret skal uret stilles en time tilbage fra klokken 03.00 til klokken 02.00.

  • Sommertiden blev afprøvet i Danmark første gang under Første Verdenskrig i 1916. Anden gang var i perioden 1940 til 1948.

  • I 1980 blev sommertiden indført igen. Efter en standardisering i EU i 1996 har vi sommertid fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober.

  • Reglerne om sommertid er fastlagt i EU-direktiv 2000/84/EF. Ifølge direktivet skal EU-Kommissionen hvert femte år offentliggøre sommertidens start og slut for de kommende fem år.

  • Omkring 70 lande har i dag indført ordningen.

  • Sommertiden er indført for at få det meste ud af dagslyset om aftenen.

Kilder: Den Store Danske og Eur-lex.