GRAFIK Indian Summer er sommervejr i efterårsfarver

Vi er hurtige til at sige, "vi har indian summer", når vi har 20 grader som i disse dage. Søren Jacobsen har dykket ned i meteorologien og historien.

(Foto: Grafik: Ninni Munch Pettersson © DR Nyheder)

Når efteråret herhjemme byder på høje temperaturer på omkring 20 grader, som vi oplever i denne tid, så begynder mange danskere at tale og skrive om Indian Summer.

Men hvad gemmer der sig egentlig bag begrebet Indian Summer? Det har vejrvært Søren Jacobsen dykket ned i.

1.Navnet Indian Summer hvor stammer det fra?

- Der er flere svar på det spørgsmål. Begrebet kommer fra New England. Her er den store handelsby Boston New Englands centrum. Når handelsskibene i 1700-tallet blev lastet under disse rolige vejrperioder i efteråret og sejlede fra Boston til Det Indiske Ocean, stod der I.S. for Indian Summer på lastemærkerne på skibenes skrog.

2. Hvordan kommer indianerne ind i begrebet? – Det gør de på to måder. Det første gæt er, at indianerne udnyttede det disede, rolige og varme vejr til angribe de engelske og franske kolonimagter. Det mere fordomsfulde svar er, at i 1700 -tallet betragtede man indianerne som laverestående væsener. Så når sommervejr ikke passer til, hvordan naturens farver ser ud, kan det opleves som værende fjollet.

Skoven har taget den gyldne efterårsfrakke på. Arkivfoto. (Foto: KURT WINKLER © brugerbillede)

Alle tre forklaringer stammer fra William R. Deedler, der er amerikansk vejrhistoriker. Han har samlet mange af de kilder, der er om fænomenet Indian Summer.

Kilderne slår fast, at at udtrykket er opstået i det nordøstlige USA og sydlige Canada.

Den tidligste kilde, som beskriver fænomenet, er et brev fra franskmanden St. John de Crevecoeur dateret 17. januar 1778.

Indian Summer meteorologisk set

  • Den klassiske Indian Summer i New England kommer, når et højtryk over Østcanada trækker kold og klar luft ned over østlige USA, og derved kommer der udbredt frost.

  • Højtrykket rykker derpå ud over Atlanterhavet og på bagsiden trækkes en fugtig og varm luft op fra syd og giver diset varmt sommervejr, alt imens naturen er trukket i efterårsfarver.

  • Kilde: Vejrvært Søren Jacobsen

3. Hvorfor bruger vi herhjemme i flæng begrebet Indian Summer?

– Egentlig kan man sige, at vi misbruger det. I Danmark er der tendens til, at vi bruger begrebet alt for tidligt på året. Som lige nu først i september, hvor vi lige har forladt sommeren.

Der skal være en kobling med efterårets rødgule farver og sommervarmt vejr. Det er ofte en tilsnigelse, når danskere bruger "Indian Summer"om varme efterårsdage.

4. Har vi haft Indian Summer herhjemme?

- Det er et udenlandsk begreb, så det har vi nok ikke. Der skal jo både være udbredt nattefrost og skoven skal stå i efterårsfarver, og endelig skal Danmark have fået varmepust fra syd.

Facebook
Twitter