GRAFIK Sådan opstår lyn og torden

Onsdagens kraftige regn kan være med lyn og torden. Her får du forklaringen på, hvordan det opstår.

(© dr)

Der er kraftige regn- og tordenbyger flere steder landet. DMI advarer mod kraftig regn og den voldsomme regn kan have selskab af både torden og hagl. Desuden er der risiko for lokale skybrud med mere end 15 millimeter på 30 min.

https://twitter.com/dmidk/status/743051934035288064

Skyen med 'hat' kan være utilregnelig

En tordensky kaldes i meteorologien for Cumulonimbus. På himlen kan man kende skyen på, at det fra jorden ser ud som om, den har hat på.

Øverst i tordenskyen er positive ladninger, og nederst findes negative ladninger.

Før eller siden bliver spændingsforskellene i skyen så stor, at gnisten (lynet) springer - det er det, der giver braget (torden).

Vi kan se lynene, inden vi kan høre tordenen, fordi lys farer hurtigere gennem atmosfæren end lyd. Man kan bruge tidsforskellen fra lynet ses til tordenen høres til at anslå, hvor langt væk lynet er slået ned.

Lynene springer fra sky til sky

Lydens hastighed er cirka 340 meter i sekundet ved havniveau, så for hver tre sekunder, der går mellem lynglimtet og tordenskraldet, er lynet cirka en kilometer væk.

Lynene kan både springe fra sky til sky, fra sky til jord og fra jord til sky, selv om det kan være svært for øjet at registrere.

Cumulonimbus-skyen kan være meget lokal. Skyerne kan måle blot 500 meter i diameter. Det betyder, at vejret kan variere, så der er solskin ét sted, mens de tordner få kilometer væk.

  • Fakta om voldsomt vejr

  • Cumulonimbus, tordenskyen, er den eneste sky, der kan skabe hagl. Det sker, når der er voldsom vind i skyen, der kaster regndråber rundt, som så bliver til is øverst i skyen, hvor der er minusgrader.

  • Lynrekorden for et enkelt tordenvejr i Danmark ligger på lidt mere end 100.000 lyn.

  • Den energi, der udledes ved et lyn svarer til otte 60 watts-pærers energiforbrug, hvis de brænder uafbrudt i en hel måned

  • Når et lyn springer, opvarmes luften til omkring 30.000 grader - hurtigt falder temperaturen tilbage.

  • Lydintensiteten af et tordenvejr i umiddelbar nærhed nærmer sig 120 dB - hvilket er væsentligt mere end hvad et fuldtonigt rockorkester kan opnå.

  • I gennemsnit har vi tordenvejr 12 dage om året. De fleste optræder i august, hvor både land og vand er blevet rigtig varmt, så bygeskyerne kan udvikle sig til tordenskyer.

  • Kilder: Morten Lynge og Jesper Theilgaard

Facebook
Twitter