GRAFIK Spektakulær solformørkelse trækker langt spor tværs over USA

Sjælden solformørkelse trækker et mere end 4.000 km langt spor tværs over 14 stater i USA fra Oregon til South Carolina i dag.

(© DR Nyheder)

Solformørkelsen begynder om formiddagen lokal tid i staten Oregon, hvor solen vil være fuldt dækket i et par minutter omkring kl. 10:21 lokal tid - svarende til kl. 19:21 dansk tid.

Herefter fortsætter solformørkelsen i et langt spor på over 4.000 km mod sydøst og passerer 14 stater på vej mod South Carolina, som er den sidste stat i USA, der får glæde af formørkelsen, inden den fortsætter til havs.

I South Carolina har solformørkelsen maksimum kl. 14:45 lokal tid - svarende til kl. 21:45 dansk tid.

Den totale formørkelse foregår i et ca. 113 km bredt spor og varer lige over to minutter hvert sted i midten af dette spor, men fra delvis formørkelse til maksimum og til delvis igen går der ca. et par timer.

Hele USA vil i større eller mindre grad få solformørkelsen at se, men også den nordlige del af Sydamerika kan være med, samt nogle steder i den vestlige del af Europa.

Befinder man sig f.eks. ved havet i Hanstholm kl. 20:51, og har man de rette briller på, og der ikke er alt for mange skyer, så vil man kunne se, at månen tager en lille bitte bid af solens nederste del, inden den går ned.

Hvad sker der?

Solformørkelsen opstår, idet månen passerer forbi solen og kortvarigt skygger for solen. Står man direkte under sporet, oplever man den totale solformørkelse, men både syd og nord for dette spor langt fra den totale solformørkelse er der mulighed for at se en delvis solformørkelse.

Solformørkelser er sjældne, og med mindre man vil rejse for at se dem, så er det noget, der kun opleves cirka hvert 500. år samme sted.

På dr.dk følger vi i aften solformørkelsen. Følg med live fra kl. 18.30.

Facebook
Twitter