GUIDE Her finder du det varmeste badevand

Sommervarmen er tilbage, og især i dag indbyder til en forfriskende badetur. Søren Jacobsen har flere detaljer om badevandstemperaturer nedenunder.

  • Vandet i Øresund er flere steder 19 grader. Arkivfoto. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)
  • Solen og den stabile varme trækker mange til sand og strand. Arkivfoto. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)
1 / 2

Blide bølgeskvulp og svalende saltvandssprøjt er en af mange forfriskninger, når solen skinner fra en sommerblå himmel i juli, og både krop og sjæl sukker efter en badetur.

Vandtemperaturerne ligger i øjeblikket på 15-20 grader, og de kan stige den kommende tid. Vejrvært Søren Jacobsen har gransket temperaturerne nærmere.

1.Hvor varmt er badevandet omkring Danmark nu ?

- Badevandstemperaturerne varierer mellem 15 og 20 grader, og for mange er det ikke ligegyldigt, om de bader i 15 eller 20 grader. Mange mennesker vil nok opleve, at det kan være ubehageligt at bade i 15 grader varmt vand.

Badevandstemperaturer ligger i øjeblikket mellem 15 og 20 grader. Roskilde Fjord topper med 20,5 grader. (© dr)

2. Hvor er vandet varmest og køligst?

- Badevandet er køligst i Lillebælt, hvor temperaturerne ligger på 15-16 grader på en strækning fra Aarhus gennem Lillebælt og ned til Als. Det næstkøligste er resten af den jyske østkyst fra Djursland til Skagen og videre ned af langs Vestkysten til Thyborøn, hvor vandtemperaturerne ligger omkring 17 grader.

Havvandet er omkring 18-20 grader længere nede af Vestkysten, på Sjælland, Lolland Falster og Bornholm.

De højeste badevandstemperaturerne står Rønne og Bandholm for, her har DMI målt19, 2 grader, mens Roskilde topper med 20,5 grader.

Badevandet er varmest i strandkanten, hvor du sopper, så der skal badevandstemperaturen ikke måles for at give et retvisende billede. (Foto: Lene koogi © (c) DR)

3. Hvordan spiller vinden fra sydøstlige retninger ind på temperaturen i vandet og ved kysterne

- Når vi har vind fra sydøst, så bliver lufttemperaturen højest på de "modsatte" kyster - altså i dette tilfælde de nord- og vest vendte kyster.

Det forunderlige er, at den fralandsvind, som altså optræder her, har tendens til at trække køligere bundvand op til strandkanten. Så resultatet er altså, at hvor det er varmest på land, falder vandtemperaturen.

4. Hvis du selv skal ud at bade i dag efter arbejde hvilken forhold går du så efter?

Nogle gange skal du tage turen fra badebroen for at få saltvandsgyset i et hug. (© dr)

- Jeg hopper normalt i vandet, hvor det er lidt dybt, og jeg kan godt lide at vandgyset i et hug. Jeg kan godt lide pålandsvind, som giver lidt bølger, fordi jeg rigtig godt kan lide at bade i bølger.

- Så i dag finder jeg en kyst med pålandsvind, hvis det ellers kan lade sig gøre med den svage vind, som vi har i dag.

5. Hvad skal der til for, at badevandstemperaturerne holder sig på de 15-20 grader, som vi har nu?

- Vi skal blot have almindelig sommervejr - men med de varmegrader vi har udsigt til de kommende dage, forventer jeg, at vandtemperaturerne stiger i den kommende uge.

DMI's hjemmeside har flere detaljer om havvandstemperaturer omkring Danmark.

Badevandet omkring Bornholm ligger på 18-19 grader. (Foto: Rasmus Kahlen © DR Bornholm)

  • Når vi taler om badevandets temperatur, er det ikke den vandtemperatur, du oplever, hvis du sopper i strandkanten eller går tur langs stranden med fødderne i vand.

  • I selve vandkanten varmes havbunden/strandkanten op af solen – også gennem vandet, så der påvirkes vandets temperatur af opvarmning fra underlaget.

  • Derfor måles badevandets temperatur et stykke ude fra land og med termometret i en meters dybde, og gerne med fri vanddybde under termometret.

  • DMI måler og registrerer temperaturer i havoverfladen ved hjælp af satellitter. Otte satellitter passerer hver eneste dag - to gange i døgnet - Danmark i omkring 1000 kilometers højde.

  • DMI får alle registreringerne fra satellitterne og analyserer dem løbende.

  • Kilde: Søren Jacobsen og DMI

Facebook
Twitter