Hallo, hvor bliver det lune forår af?

Også den kommende uge bliver en blandet fornøjelse.

De solrige dage er svære at spotte i prognosen, men fra næste uge kommer der et mere stabil højtryksvej, der kan give lidt mere varme og plads til sol. Her er det Hirtshals, der ligger under en tæt dyne af skyer.

Maj måneds vejr har været en grå og våd omgang.

Og selvom det i en periode så ud til, at prognoserne for sidste halvdel af måneden kunne give temperaturer omkring 20 grader, så er beskeden i dag mere nedslående.

Det fortæller vejrvært Jonas Landin fra DR Vejret.

- Denne uge fortsætter det ustabile vejr med lidt sol, men samtidig også med byger, der kan være kraftige. Og ugen slutter af med et regulært regnvejr hen omkring weekenden.

Og du skal nærmest bare huske én vejrudsigt i hovedet, hvis du vil kende resten af majs vejr, siger Jonas Landin.

- Det virker lidt til, at vejrguderne har lavet en hurtig copy-paste på vejret, så også næste uges vejr bliver lignende det, vi har i denne uge; ustadigt, køligt og til dels vådt, fortæller han.

Problemet, hvis man kan opfatte den lidt kølige maj sådan, er, at der er flere lavtryk omkring os, og uanset hvilken retning vinden blæser fra, er der altså kun kold luft at hente. Så store dele af Europa har lige nu den samme længsel efter varme, som vi har.

Temperaturen rundt i Europa er relativt lave, og man skal helt ned mod Sydeuropa, før man passerer de 20 grader. Grafikken viser vejret mandag 17. maj. (Foto: © Grafik: Jonas Landin)

Mere vand end sol

Maj har indtil videre ikke haft en eneste dag uden regn eller byger. Det står i kontrast til april, hvor næsten halvdelen af måneden var uden regn. Og de mange dryp fra oven kan også ses tydeligt i statistikken. Normalt falder der 47,3 millimeter nedbør i hele maj, mens der i skrivende stund er faldet over 67 millimeter.

- Med weekendens regnvejr kommer der mere til. Så maj i år kommer til at ligge en del over normalen, fortæller Jonas Landin.

Mens vi har fået mere vand, end vi plejer, så er andre parametre under normalen, siger Jonas Landin. Det gælder eksempelvis solens evne til at bryde skydækket.

- Her godt over halvvejs inde i måneden har vi kun fået omkring 20 procent af de solskinstimer, vi normalt har i en hel maj måned. Og der er ikke udsigt til, at vi får særlig meget sol resten af maj, så det ser ud til, at ligesom maj har været regnfuld, så bliver den tilsvarende solfattig, fortæller han.

Tallene er på nuværende tidspunkt 51,1 timer solskin, mens du normalt kan forvente dig 237 timer i løbet af hele maj.

Hvornår kommer den varme så?

Fraværet af solskinstimerne kan også ses på temperaturen.

Klimanormalens temperatur hedder 11,4 grader i majs middeltemperatur. Og 17. maj ligger den på 8,9 grader.

Håbet om at se 20 grader i vejrets prognose lever stadig, men ifølge Jonas Landin skal man altså være et tålmodigt gemyt, før forhåbningerne bliver forløst.

- Vi kan glæde os over, at nattefrosten har sluppet os, men lige nu er der ikke noget i prognosen, der rammer 20 grader, siger han.