Hardy og vennerne dyrker vin på Samsø: 'Den første årgang smagte af citronvand'

Sidste år producerede 11 pensionister på Samsø 6.500 flasker vin.

Hardy Thomsen er tidligere murermester. I dag er han vinbonde. (Foto: Malte L. Nørgaard)

Der er umiddelbart ikke mange ligheder mellem Alstrup på Samsø og Alsace i Frankrig. Det skulle da lige være, at begge område begynder med de samme tre bogstaver.

Men der er faktisk én lighed mere. For begge steder bliver der produceret vin.

I Alsace er der mere end 2.000 vinbønder. I Alstrup er der 11.

En lille, men dedikeret flok af pensionerede samsinger, der har dyrket druer siden 2009 under navnet Samsø Vin Syndikat.

Det sorte hus er blevet døbt Chateau Alstrup: Ikke det typiske franske vinslot, men derimod et lille skur midt i en grøn oase. (Foto: Malte Nørgaard)

Inspirationen kommer fra den franske region, og navnet er hentet i det italienske, da det efter bøndernes eget udsagn skulle have en smule 'mafioso' over sig. Der findes altså et lille strejf af syden midt på Samsø: Et sted, hvor vejret er glimrende til at dyrke druer - præcis som i Sydeuropa.

Det fortæller Hardy Thomsen, der er ansvarlig for salget af vinene.

- Vi har den fordel, at der er meget lidt frost på øen. Og så er der flere solskinstimer end de fleste andre steder.

Og måske giver det også bedre vin end andre steder i Danmark. Hardy Thomsen og vennerne har i hvert fald travlt med at sælge de flasker, der bliver tappet.

Mere end 6.000 flasker blev solgt sidste år, og flere nysgerrige turister stopper også for at kigge på markerne med de mange druer. En enkelt investerer i en flaske og får en humoristisk bemærkning med i købet.

- Vores første årgang smagte af citronvand, siger Hardy Thomsen med et grin til køberen, der snart cykler videre ad Samsøs snoede veje med flasken pakket sikkert i rygsækken.

Sådan ser sidste års årgang ud. De seneste tre år har der været udsolgt allerede i august. (Foto: Malte L. Nørgaard)

Sammenhold frem for alt

Den lune tone er en del af den gødning, som får rankerne til at skyde hvert år. For sammenholdet og de små vittigheder er en af de vigtigste årsager til, at de 11 venner fortsat producerer vin, mere end ti år efter at de første stokke blev sat.

Grin, smil og vin giver nemlig lyst til at lave håndens arbejde i marken, forklarer Hardy Thomsen.

- Vi har et fantastisk kammeratskab. Og så kan jeg selvfølgelig også godt lide et godt glas vin efterfølgende.

  • Vinbønderne går typisk i marken sammen. (Foto: Malte L. Nørgaard)
  • I slutningen af juli bliver vinstokkene bundet op. (Foto: Malte L. Nørgaard)
  • Og vildskudene skal klippes ned. (Foto: Malte L. Nørgaard)
1 / 3

Derfor er det ikke det vigtigste for Hardy Thomsen, at der bliver solgt flere flasker i fremtiden.

- Vi skal ikke have en større produktion, end vi har nu. Vi skal bare blive bedre. Det her drejer sig ikke om penge. Det handler om at have det sjovt, siger han.

- Vi er før blevet kaldt de gamle mænd med stokkene. Og vinstokkene er altså de bedste stokke at klamre sig til.

Vores Vejr rejser rundt i sommerlandet. I denne uge sender vi vejrudsigt fra Samsø klokken 18.55. Tirsdag og onsdag er vi på Ballen Havn, mens du torsdag finder os i Nordby.

Facebook
Twitter