Havet giver os det varme vejr

De lune og stabile vinde fra sydvest er sammen med de mange skyer årsag til, at vi for tiden har konstant høj temperatur.

Når vindene stryger hen over Atlanterhavet, bliver de kølet af undervejs, men de når aldrig længere ned end den temperatur, som havet omkring os også har. (Foto: Mads Rafte Hein © DR)

Vejret er fortsat lunt med temperaturer mellem fire og otte plusgrader.

Flere dage er der næsten ingen forskel mellem dag og aften/nattemperaturer. Det mærker du for eksempel, når du ikke behøver at tage handsker og hue på, når du cykler hjem fra arbejde sidst på dagen.

Forklaringen på den konstante og stabile temperatur skal blandt andet findes i Atlanterhavet og Nordsøen, forklarer DR Nyheders meteorolog Jesper Theilgaard:

Begynder med 25 grader

- De omkring fem grader bliver pumpet ind over land, når blæsten kommer fra havet.

De lune vinde kommer fra sydvest for eksempel fra Caribien og begynder med omkring 25 graders varme.

Når vindene så stryger hen over Atlanterhavet, bliver de kølet af undervejs, men de når aldrig længere ned end den temperatur, som havet omkring os også har.

- Der udveksles energi mellem jorden og luften, når vinden suser når ind over land. Der bliver luften afkølet og tungere og bliver liggende hen over land, fortsætter han.

Skyerne er en dyne

Endelig er der dynen af skyer, som bidrager til den stabile temperatur, som vi oplever i denne tid:

- Når skyerne ligger hen over os og fungerer som en dyne, er der bare ingen afkøling af jorden, og derfor holdes temperaturen oppe, tilføjer Jesper Theilgaard.

Vejrsituationen med de stabile temperaturer dag, aften og nat er ikke ualmindelig:

- Hver gang vi har vestenvind gennem længere tid om vinteren, forbliver det en mild og grøn vinter. Det skete blandt andet i 2007-08, forklarer Jesper Theilgaard.

Det lune vejr med de stabile temperaturer ser ud til at fortsætte den næste uges tid.

 

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter