Hede dage i Sydeuropa: Over 40 grader i skyggen

Det varme vejr giver hedebølger og skovbrande og vil vare i flere dage frem.

Apotekernes termometre er på overarbejde i den spanske hedebølge.

En hed ørkenvarme finder i disse dage vej til den iberiske halvø og sender temperaturerne på himmelflugt. Luftmassen er faktisk så varm, så selv i halvanden kilometers højde er temperaturen mellem 25 og 30 grader.

Nætterne er heller ikke svalende. Om natten skal man ikke forvente temperaturer under 25 grader.

Varmest inde i landet

Særligt udsatte er områder lidt væk fra kysten blandt andet i den spanske region, Cordoba, hvor man forventer omkring 45-46 grader i skyggen i dag.

Et godt råd er at søge mod kysten, da det vil være en smule køligere her.

Varmerekorden i Spanien og Portugal er henholdsvis 47,2 grader i Murcia den 4. juli 1994 og 47,4 grader i Amareleja den 1. august 2003, og det er ikke udelukket, at temperaturen lokalt kan overstige dette i dag.

Ved kysterne vil det typisk være køligere end inde i landet. (© dr)

Frem mod weekenden og starten af næste uge vil temperaturen falde lidt, men stadig ligge over de 40 grader i skyggen. Først fra midten af næste uge forventer man at komme ned i 30'erne temperaturmæssigt.

Skovbrande som følge af hedebølge

I juni var Spanien og Portugal også ramt af hedebølge, og Portugal oplevede i den forbindelse skovbrand.

Skovbrande er også et resultat af den langvarige varme på den italienske ø Sicilien.

Her måtte man i går evakuere 700 mennesker på grunde af brande ved kystområdet omkring Calampiso, der ligger vest for Palermo.

Fakta: Hedebølge og tropenætter i Danmark

  • I Danmark kalder vi det en hedebølge, når vi har over tre dage i træk med over 28 grader i gennemsnit af de højeste temperaturer.

  • Tropenætter har vi, når temperaturen er over 20 grader hele døgnet. Her vil mange ligge og vende og dreje sig i sengen, fordi det er for varmt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk