Hedebølgen er ovre - men mere varme venter

De næste dage indhenter vi en del af den regn, august har forsømt.

Skyerne kommer til at være et fast element på himlen de næste dage, hvor vi flere dage kan få kraftige byger og regn. Der kommer dog også stadig sol og varme, som her ved Aakirkeby på Bornholm. Foto: Stine Marie Rifbjerg

Himlen kommer til at se anderledes ud i denne uge, end vi ellers har været vant til i august.

Det har de fleste erfaret torsdag formiddag, hvor en større front med regn og torden har trukket op over landet. Det er i øvrigt det samme vejrsystem, der forleden oversvømmede flere metrostationer i Paris.

Og du kan godt skifte solcremen ud med en paraply i oppakningen de næste dage, da der venter flere omgange med vand. Oftest vil det dog bare være byger, men meteorolog ved DR Vejret Mikael Jarnvig holder dog især øje med fredagens vejr og vand.

- I den østlige del af landet skal paraplyerne være i beredskab. Især i morgen bliver spændende, fordi prognoserne har forskellige udlægninger af, hvad der sker. Det er lige fra regn hele dagen på Sjælland til, at de går øst for Danmark, siger Mikael Jarnvig.

Med regnen følger også et skifte i de temperaturer, vi kan se på termometeret. Torsdag ser ud til at blive sidste dag med mulighed for 28 grader. Derved er torsdag også sidste dag i denne omgang, hvor vi kan tale om en hedebølge. Vi har ellers haft 28 grader eller mere siden sidste torsdag.

I stedet venter en weekend, hvor niveauet minder mere om den normale, danske sommer.

De seneste dages uvejr har blandt andet givet hundredevis af lyn over landet. Her er det ved . Her er det lyn over Aarhus, fotograferet af Pia Rosenlund Strauss.

Varm og tør august

De næste dage til og med søndag vil der ifølge prognoserne falde mellem 10 og 22 millimeter i de sydlige egne, mens resten af landet ser ud til kun at få en håndfuld millimeter. Derved kommer vi til at kunne rykke lidt på tørkeindekset, der er kravlet højt op de seneste dage. Med de seneste dages dryppende skyer ligger det nu på 8,6, på skalaen, der løber til 10.

- Det er ikke så voldsomt, hvad der kommer de næste dage. Måske kan der være skybrud i øst fredag, men så er vi ovre den sandsynlighed, fordi den meget varme luftmasse, der har givet os de kraftige byger, er trukket væk. Ellers begynder der at komme ganske almindelig vestenvind ind over Danmark og ganske almindelige sommertemperaturer, siger Mikael Jarnvig.

- Når vi først er ovre vejret fredag, så kommer vejret nok ikke til at skabe overskrifter de næste fem døgn.

Efter weekenden venter der dog lidt mere varme, og generelt har den første del af august givet os mere varme, end vi ellers kan forvente af måneden. Middeltemperaturen er i skrivende stund på 18,2 grader, men klimanormalen ligger på 16,9 grader.

- I de næste fem døgn er vi nede på normalt dansk sommer-niveau, vi kommer nok først over 25 grader, når vi er henne ved tirsdag, siger Mikael Jarnvig.