Hidsig koldfront rammer Danmark: Kan give torden og store mængder regn

Den sydlige og vestlige del af landet kan få skybrud, når en hidsig koldfront passerer os.

Den Vestlige del af Jylland og hele den sydlige del af landet kan risikere skybrud og torden i morgen. (Foto: DR vejret © (c) DR)

Det store vejrdrama venter dele af landet i morgen eftermiddag og aften. Det er mødet mellem en koldfront fra vest og en varmluftmasse over Danmark, der vil give både torden og store regnmængder,

Der er risiko for, at der kan komme skybrud i løbet af i morgen eftermiddag og aften. Det vil især være den sydlige og vestlige del af Jylland, hvor der er størst sandsynlighed for, at der kan komme godt gang i regnvejret.

Så meget regn falder der

Der er stor sandsynlighed for, at man ender med over 10 millimeter regnvand i måleren i henholdsvis Sønderjylland, Fyn og nær den jyske vestkyst.

Enkelte steder er der risiko for, at der kan være endnu mere tryk på regnen. For i de mest kraftfulde celler i den forbigående koldfront, er der risiko for lokale skybrud. Hvilket er umuligt at forudsige præcis hvor forekommer.

Først i løbet aftenen vil koldfronten passerer Storebælt, men der vil stadig være en del nedbør tilbage til både Vestsjælland, Lolland, Falster og Møn.

Hvad er et skybrud?
  • Definitionen på et skybrud er et regnvejr, der giver mindst 15 millimeter regn inden for 30 minutter.
  • Det sker typisk ved meget kraftige regn- eller tordenbyger.
  • Byger er næsten per definition lokale og er næsten umulige at forudsige præcist.
  • Når DMI varsler skybrud, skal man forsøge at forebygge eventuelle problemer ved eksempelvis at sikre kældre.
  • Der er tale om 'kraftig regn', når der falder over 24 millimeter på seks timer.


Kilde: DMI

Tørt i både nord og øst

Først på dagen vil der være gode solchancer i den østlige og nordlige del af landet. Bortset fra enkelte byger omkring Bornholm i morgen og formiddagstimerne, ser idet kke ud til, at man får brug for at udskifte solbrillerne med paraplyen i denne omgang.

Der vil i løbet af dagen komme flere skyer vestfra, men der er ikke nogen markant ændring på vejrsituationen i den østlige del af landet, før engang i løbet af aftenen.

Det bliver endnu en varm dag med temperaturer lige under 25 grader, der hvor det holder tørt på Sjælland. På Bornholm og i den nordlige samt østlige del af Jylland, vil temperaturen være noget lavere, grundet det stadig kolde havvand.

Vinden vil i løbet af dagen dreje fra sydøst over i en vestlig retning. De fleste steder vil vinden være let til frisk, men længst mod sydvest vil der være stedvis hård vind.