Højsæson lige nu: Se de magiske billeder

Tiden omkring efterårsjævndøgn er god til at opleve nordlys. DR Vejret deler her de smukke seerbilleder fra indbakken.

Dette smukke billede tog Christian Faber på Slettestrand ved Jammerbugten i Nordvestjylland mandag aften ved 23-tiden. (Foto: © Christian Faber)

Magiske øjeblikke blev lagret på kamerarullerne rundt omkring i Danmark i går aftes.

Det vidner DR Vejrets seerindbakke om, for der er kommet adskillige flotte billeder af nordlyset, som åbenbarede sig på den mørke aftenhimmel. Se bare galleriet herunder:

  • Så flot tog nordlyset sig ud over det sydlige Thy i går aftes klokken 22. (Foto: © Shanti Lfe)
  • Natten mellem mandag og tirsdag var der af og til ophold i bygerne og skyerne. Blandt andet ved 22 tiden i Himmerland, hvor det var muligt at se et meget fint nordlys. "Her er det også lykkedes samtidigt at få en lille meteor med - ved Karlsvognen," skriver fotografen Thorkild Christensen. (Foto: © Thorkild Christensen)
  • Som så mange andre danskere var Henrik Fossum ude med kameraet i går aftes. Her fanger han nordlyset set fra Aarøsund Havn. (Foto: © Henrik Fossum)
  • Billedet her er taget ved Læsøs nordkyst mandag aften ved 22-tiden. "Mens vi stod og tog billeder kunne vi høre sælerne ude i vandet," skriver Jørgen Stubtorf. (Foto: © Jørgen Stubtorf)
  • Jørgen Faber brugte en blændetid på 8-25 sekunder på sit kamera, da han indfangede kutterens silhuet mod en aftenhimmel med nordlys på Slettestrand. (Foto: © Christian Faber)
  • Sådan tog nordlyset sig ud aften klokken cirka 21.30 fra Hjarbæk Havn i Midtjylland. Søren Clausen kæmpede lidt med skyer og regn, som gjorde det svært at fange det magiske lys helt tydeligt. (Foto: © Søren Clausen)
  • Et forrygende foto, der fanger nordlyset over Gråsten Slot - endda i samme sekund som et lysglimt fra lyn i skyen til venstre på billedet. (Foto: © Anders Brandt)
  • Lone havde ikke umiddelbart vejret med sig i sin jagt på nordlyset. Hun skriver: "Kornmod efterfulgt af tordenvejr. Skyer der dækkede over flere skyer. Regn, og til sidst en front, der trak ind over os fra Nekseløbugten. Men intet af det kunne skjule aftenens nordlys." Hatten af for tålmodigheden og gåpåmodet. (Foto: © Lone Athanasakis)
1 / 8

Faktisk er der særligt gode betingelser for at opleve det fascinerende naturfænomen nordlys for tiden. Tiden omkring efterårsjævndøgn er nemlig en af de bedste til netop det.

Det handler blandt andet om Jordens vinkel i forhold til solen. Magnetfeltet beskytter ikke Jorden lige så godt i øjeblikket, og den er derfor mere modtagelig over for de ladede partikler, som blandt andet er en del af opskriften på nordlys.

Bliv endnu klogere på nordlys her.

Igen i aften, tirsdag, er der gode betingelser for at se det bølgende grønne lys danse over aftenhimlen.

Du har de bedste chancer for at fange lyset, hvis du efter mørkets frembrud søger et sted hen, hvor der er minimal lysforurening - altså gerne ud på landet eller en nordvendt strand. Klart vejr giver de bedste betingelser.

God jagt!