Højtryk over Rusland sender sne og slud mod Danmark

En kold østenvind kan i weekenden give os vinterligt vejr.

Nedbøren kan sidst på ugen falde som sne og slud. (Foto: © Christian Lindgren/Scanpix)

Den første weekend i december kan nogle steder i landet få lidt ekstra julestemning, når koldere luft de kommende dage vil blæse frem mod Danmark med nedbør som både slud og sne.

Det er et stort højtryk over Rusland, der sender kold luft fra øst frem mod Danmark, og ifølge de seneste prognoser kan vi fredag og lørdag få helt vinterligt vejr.

Det bliver koldere

I første omgang får vi gråvejr og perioder med lidt regn dagtemperaturer omkring fem grader og risiko for let nattefrost.

Op til weekenden vil et område med betydeligt koldere luft nå ind over Danmark fra øst. Det får dagtemperaturerne til at falde til mellem en og fire graders varme, mens temperaturen om natten flere steder vil nå ned under frysepunktet.

Vejrkort for lørdag: Kold luft fra Rusland blæser frem mod Danmark fra øst. (Foto: © DR vejret)

Slud- og snebyger ved Kattegat og Østersøen

Når den kolde luft foreløbigt kulminerer fredag og lørdag vil atmosfæren være så kold, at der kan dannes byger over både Østersøen og Kattegat, når luften blæser ud over de endnu lune danske farvande.

Ved Østersøen vil nedbøren hovedsageligt falde som regn eller slud, men langs Kattegats kyster kan der fredag og lørdag falde slud og sne.

Især natten til lørdag kan sneen ved temperaturer omkring frysepunktet blive liggende, og i den nordlige del af Jylland kan man lørdag morgen stå op til et hvidt snedækket landskab efter nattens snebyger.

Vejret de næste fem dage. (Foto: © DR vejret)

Lørdag vil der fortsat kunne komme både slud- og snebyger, og i den nordlige del af Jylland kommer temperaturen i løbet af dagen blot op omkring en enkelt grads varme, mens det ved Østersøen bliver op til 4 grader.

En frisk til hård østenvind vil få det til at føles endnu koldere. Kombinationen af blæst og temperaturer lige over frysepunktet vil få det til at føles som var det omkring 5 graders frost.

Første sne er faldet

Skulle der i weekenden falde sne, så er det anden gang i dette vinterhalvår.

Den første sne faldt allerede den 19. november, da man på Bornholm som det første sted fik sne.

Dagen efter faldt der sne flere steder i landet, og på Bornholm blev snedybden målt til 19 centimeter, mens der på Møn var faldet hele 20 centimeter.