Hot, hot, hot! Første halvdel af sommeren har været varmere end i tørkeåret 2018

Det er dog ingen garanti for, at sidste halvdel bliver lige så lun.

Siden 1. juni har vi haft det usædvanligt varmt, og det har givet god trafik på strandene. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Ritzau Scanpix)

Kan du huske sommeren 2018?

Hvis svaret er ja, får du måske sved på panden blot ved tanken.

I flere uger i træk var der stort set ikke en sky på himlen, og det var så knasende tørt, at der både blev indført et landsdækkende afbrændingsforbud og flere steder også forbud mod at vande haven, fordi vandværkerne ganske enkelt havde svært ved at levere vand nok.

Men faktisk har første halvdel af sommeren 2021 været varmere end første halvdel af sommeren 2018.

Fra 1. juni til 15. juli i år har vi haft en middeltemperatur på 16,8 grader, og det er lige et nøk højere end i 2018, hvor middeltemperaturen for samme periode lå på 16,7 grader.

Det viser tal fra DMI.

- Det kan overraske, siger vejrværtDR Anders Brandt.

- Men forskellen på de to år er, at 2018 udmærkede sig med langt mere sol, end vi har haft i år, og ved at være meget tørrere. Så på de to parametre, slår første halvdel af 2021 altså ikke første halvdel af 2018. Men det gør den på varmen. Der er sommeren 2021 kommet bedre fra start.

Fodboldfeber og varm halvsommer

For både 2018 og 2021 gælder det, at temperaturen i første halvdel af sommeren ligger langt over normalen for de seneste ti år.

I 2012 lå middeltemperaturen på blot 13,8 grader.

Og vi skal sandsynligvis et godt stykke tilbage for at finde en første sommerhalvdel, der kan slå 2021.

DMI har kun sammenlignelige data i digitaliseret form fra 2011 og frem, men Anders Brandt har på egen hånd studeret DMI’s ugeberetninger fra tidligere år, og han vurderer, at vi skal 29 år tilbage for at finde en juni og første halvdel af juli, der har været varmere end 2021.

Vi skal med andre ord tilbage til det ligeledes fodboldfeberramte år 1992.

Har var vi helt oppe på 17,5 grader i middeltemperatur på grund af en usædvanlig varm juni måned.

Her forduftede varmen dog igen i anden halvdel af sommeren, siger Anders Brandt.

- 1992 var ikke nogen specielt varm sommer. Den første halvdel var varm - og bang - så forsvandt den.

Ustabilt vejr kan drille igen

Sådan kan det også gå denne gang.

I sommeren 2018 blev det varme vejr bare ved og ved, og Anders Brandt husker selv en sommerhustur sidst i juli, hvor han var ved at smelte.

Men selvom første halvdel af sommeren 2021 har været varm, har den også været ustabil.

- I 2018 var der en lang periode med varmt vejr fra maj, kun med få perioder med køligere og vådere vejr omkring Sankthans. I år har der været både regn, skybrud og torden flere gange, siger Anders Brandt.

- Hvis vejret fortsætter, så vil 2021 højst sandsynligt drøne ind blandt de allervarmeste, men der er ingen garanti for det, fortsætter han.

Efter en lidt køligere start på uge 29, er der ifølge DMI udsigt til varme dage igen sidst på ugen. I weekenden med temperaturer op til 28 grader.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk