Husker du? Koldeste novemberdag

I dag er det 44 år siden, at vi målte minus 21,3 grader på en novemberdag.

Her til morgen stod vi op til kold luft over Danmark. Temperaturen var nede omkring minus 4 grader, men det er ingenting i forhold til rekorden.

I dag er det nemlig præcis 44 år siden, vi målte den laveste novembertemperatur siden målingernes start i 1874. Den 30. november 1973 faldt temperaturen til isnende minus 21,3 grader i Egvad i det vestlige Jylland.

Iskold nordenluft

For at få så ekstremt lave temperaturer, er der flere ting som skal gå op i en højere enhed. Især den østlige halvdel af Europa var præget af kold luft i de sidste dage af november 1973 og begyndelsen af december. Vi havde højtryk vest for Danmark, som i en længere periode dirigerede iskold nordenluft ned over Danmark.

Foruden tilstrømningen af kold polarluft, var der rolige og klare vejrforhold. Den kolde luft var altså relativt stillestående og kunne derfor afkøles effektivt. Kronen på værket var et godt snedække.

Sne isolerer jordens varme

Sne virker nemlig som en isolator, hvor varmen fra jorden hindres i at trænge helt op til overfalden. Der kan herved opstå et relativt koldt luftlag lige over sneen. Der var derfor optimale forhold for en temperaturrekord denne dag.

Facebook
Twitter