Hvad kan vi forvente af oktober: Den første sne eller vilde storme?

Årets anden efterårsmåned kan både give sol, regn og utrolig meget vind.

Efteråret har indtil videre givet os nogle af de flotteste sommerdage i år, og selvom weekenden er våd og grå, så ser oktober ud til også at kunne diske op med nogle klare dage med sol.

Oktobers første uge giver nogle dage med sol og meget få skyer, men sidst på ugen vil der komme flere skyer og regnbyger.

Ugen efter forventer DMI almindeligt efterårsvejr efter bogen med flere lavtryk fra vest med fronter og vind. Der kan komme et dybere lavtryk sidst på ugen, som kan udvikle sig til et kraftigt blæsevejr med vindstød af stormstyrke.

Uge 42, som for mange er efterårsferieuge, er usikker, men ligner typisk oktobervejr med mellem 10 og 15 grader i dagtimerne og omkring fem grader i nattetimerne. Vinden vil typisk være vestlig og give mest nedbør i Jylland.

Mindre sol, mere regn

Det kan ikke komme bag på nogen, at det bliver køligere i oktober, og med en sol der står senere op og er i kortere tid på himlen, vil soltimerne naturligvis også falde i antal.

Men at oktober er én af de måneder med mest nedbør, kun slået af august, kan måske overraske nogen.

Vi kan forvente, at over halvdelen af dagene i oktober vil være regnvejrsdage og måske, hvis det bliver koldt nok, nogle enkelte snevejrsdage.

Første nattefrost

Sidste år faldt den første nattefrost 19. oktober og året før allerede 23. september.

I gennemsnit forekommer den første nattefrost på årets 279. dag, hvilket svarer til 6. oktober, så statistisk set er nattefrosten lige om hjørnet.

Første sne og vildeste storm

Oktober er også en måned, der kan levere ekstremt vejr.

Oktobers ekstremer

Målinger for oktober siden 1874​

  • Højeste middeltemperatur: 2006 med 12,2 grader
  • Laveste middeltemperatur: 1905 med 5,2 grader
  • Største storm/orkan: 28. oktober 2013 (Allan)
  • Tidligste sne: 14. oktober 1952
  • Tørreste: 1922
  • Vådeste: 1967

Kilde: DMI

Orkanen 28. oktober 2013, som fik tilnavnet Allan, varede i tre timer og havde på et tidspunkt en middelvind på 39,5 meter i sekundet. Højeste vindstød målte 53,5 meter i sekundet, hvilket svarer til 192,6 kilometer i timen.

Vi skal tilbage til 1952 for at finde det tidligste tidspunkt for vintersæsonens første sne. Den fik man det år allerede 14. oktober i Jylland og på Fyn.

Den varmeste oktober var i 2006, der blev målt til 12,2 grader i gennemsnit hele døgnet. Den koldeste oktober var med 5,2 grader tilbage i 1905.

  • Print
  • Del artiklen: