HVID JUL Fem gange julen var helt fortryllende

Sneen lader vente på sig, og udsigten til en hvid jul er vanskelig at få øje på. Nedenunder kan du se, hvornår vi de sidste 50 år har haft landsdækkende hvid jul.

Danmark har oplevet landsdækkende hvid jul fem gange de sidste 50 år. (Foto: lusco © Stock.xchng)

Jeg glæder mig i denne tid,nu falder julesneen hvid,og så må julen komme.

Sådan lyder det i bogen 'Peters Jul', hvor Peter er overbevist om, at sne og jul hænger sammen.

Rigtig mange børn i vor tid er nok ikke af samme overbevisning, fordi julen ikke nødvendigvis er lig med store snedriver, hvidklædte snebakker og sjove snemænd.

Det er nemlig fire år siden, vi sidst stod op til en hvid jul. I 2010 blev Danmark den 22. december indhyllet i vinter og sne. Sneen faldt op til jul, og frostgraderne lå flere steder om 10 minusgrader.

Bornholm sneede inde i julen 2010. Vejene var ufremkommelige i en længere periode. (Foto: Lis Eilsøe © DR)

Den hvide jul og snestormen ramte især Bornholm, som var sneet inde  med snedriver, der var over en meter høje.

Sådan defineres hvid jul

Men hvad er hvid jul, og hvordan bliver en landsdækkende hvid jul defineret ? Hos DMI lyder svaret: Der er landsdækkende hvid jul, når 90 procent af Danmark er dækket af en halv centimeter sne om eftermiddagen den 24. december.

Julesneen eller noget af den kan dog godt være faldet op til flere dage i forvejen.

Igennem de sidste 50 år har vi haft landsdækkende hvid jul fem gange. Foruden i 2010 så var det i 2009, hvor hele Danmark undtagen København, Skagen og den østlige kyst af Falster havde hvid jul.

Også hvid jul i 1981

I 1995 var snedækket mellem 5 og 15 centimeter i langt det meste af landet. 14 år tidligere begyndte julesneen allerede at falde den 7. december i 1981 og fortsatte med jævne mellemrum med give Danmark et et hvidt snetæppe på mellem 10 og 40 centimeter hen over julen.

Bornholm sneede inde i julen 2010. Vejene var ufremkommelige i en længere periode. (Foto: Magnus Bjerg © DR Bornholm)

Julen 1969 hører også til blandt landsdækkende hvid jul. Sneen begyndte at dække Danmark  i løbet af december og senest den 23. december i Jylland. Snelaget var dengang mellem 5 og 15 centimeter tykt.

 

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk