Hvis budskabet skal holde, skal det på plastik: Vejret æder gamle valgplakater

For at stå stand mod det danske efterår er moderne valgplakater hårdføre og i plastik.

Jytte Birkkjær benytter i dag moderne valgplakater, der er trykt på plastik. Tidligere har de været limet på plader, der enten bøjede i regnen eller forsvandt i kraftig vind. (Foto: © Anders Sandfær Lysholm)

Mens en del budskaber i dag skubbes ud digitalt på sociale medier, så er der et element ved kommunalvalgkampen, der holder fast i sit analoge udtryk.

Valgplakaterne i lygtepælene er fortsat et effektivt middel, hvis man vil gøre sit ansigt og ikke mindst navn genkendeligt, når der skal sættes kryds i november.

Men det danske vejr stiller høje krav til, hvordan plakaterne laves. Det ved man hos Det Konservative Folkeparti i Mariagerfjord. Her stiller Jytte Birkkjær op for fjerde gang. Debuten var i 2005.

- Det var i den tid, hvor vi klæbede dem på masonitplader, fortæller hun om den første type af plakater, der bar hendes ansigt.

Samme materialevalg gik igen i 2013, hvor hun igen var at finde på lygtepæle og stemmesedler.

- I 2013 kom der en storm, umiddelbart efter vi havde hængt vores plakater op. Jeg tror, vi mistede omkring 80 procent af vores plakater.

Tidligere tiders valgplakater var nemlig overordentligt udfordret af efterårsvejret. Pladerne blev bøjet af regn, bleget af solen og blæst væk eller i stykker af vinden.

Fantastisk plastik

For nylig blev materialevalgets afgørende betydning understreget, da et trykkeri i Nordjylland ved en fejl havde opklæbet en kandidats plakater med lim, der var vandopløsligt. Og sådan en plakat sidder ikke længe i oktober, hvor der i år er faldet over 90 millimeter regn.

I Havndal, ikke langt fra Jytte Birkkjærs i Hadsund, er byen også dekoreret med partifarver og stemmesikrende budskaber i lygtepælene. En del af byens plakater er trykt hos den lokale virksomhed All Creative, der i år har sendt 70.000 plakater afsted. Uden lim.

- Hvis ikke valgplakaterne er lavet på en ordentlig måde, så holder de ikke til at præsentere budskabet i hele valgkampsperioden, siger Anders Munk, der er projektleder.

Anders Munk, projektleder ved All Creative har i år trykt cirka 70.000 valgplakater til kommunalvalget 16. november. (Foto: © Anders Sandfær Lysholm)

Derfor er materialevalget i dag helt anderledes. Anders Munk forklarer, at alle plakater printes på plast, med en UV- og lysægte vandfast blæk, der ikke skaller af.

- Vores plakater kan holde til det danske vejr, der jo både består af vind, regn og sol. Så det kan holde til naturens luner, siger han.

Et kig på bagsiden af Det Konservative Folkepartis opstillede medlem Jytte Birkkjær fortæller også en del af historien. Enkelte limrester sidder stadig bagpå en af de gamle valgplakater.

En nemmere valgkamp

En del af problemet ved tidligere valgplakater var også, at de plader, de var klæbet op på, blev bløde af regnvejret. Det gav ekstra motion til kommunalpolitikerne og deres medhjælpere, når de skulle rydde op eller hænge plakater op - igen.

- De var meget tunge, og i regnvejr blev de dobbelt så tunge. Og så bed plastikstripsene sig igennem, og i mange tilfælde havnede de ude på marken. Vi har mange gange været ude i hybenkrat og pløjemarker for at samle dem op, siger hun.

Derfor gør de nye plakater valgkampen lidt mere problemfri.

- Det gør det hele noget nemmere, fordi det tåler både vejr og vind, siger Jytte Birkkjær.

Og det gør de, forsikrer projektleder ved All Creative Anders Munk. Der er dog én faktor i vejret, som hverken laserprint og plastikskilte kan matche.

- Hvis det på et tidspunkt blæser hårdt nok, så kan alting ske, siger han.