Hvordan ser man bedst stjernerne? 70-årige venner bygger eget observatorium

De to venner fra Aarhus fotograferer himmelrummet milliarder af lysår væk

De to venner Torben Taustrup og Flemming Ovesen har bygget observatoriet i et sommerhusområde nord for Aarhus, fordi der er mindre lysforurening der. (Foto: Anders Sandfær Lysholm)

I et ganske normalt sommerhusområde nord for Aarhus finder man en højst udsædvanlig tilbygning til et af sommerhusene. På bygningen med fladt tag er der en halv kuppel, og hele tilbygning rummer nok udstyr til at kunne holde øje med alt det, der normalt kræver en ansættelse ved NASA for at kunne se.

Torben Taustrup og Flemming Ovesen har nemlig bygget deres eget observatorium. Og i det fotograferer de blandt andet objekter, der er fem milliarder lysår væk fra Jorden.

- Hvis man vil observere, så skal der helst være hurtig adgang til himlen. Så nytter det ikke noget, at man skal til at slæbe udstyr ud på græsplænen sammen med alt muligt andet hardware, siger Torben Taustrup, der er pensioneret tekniker.

Det nye observatorium stod færdig sidste år, og nu kan de to barndomsvenner fotografere himmelrummet gennem den 12,5 tommer Newton-kikkert, der gemmer sig under kuplen på taget.

De to amatørastronomer har kendt hinanden siden de var 16 år, og byggede deres første observatorium tilbage i 1989. Dengang lå det i Aarhus-forstaden Riiskov, men i dag har de rykket det hele nogle kilometer nord på ved Følle Strand.

-Herude er der dejlig mørkt. Det betyder, man kan se meget svagere objekter, end man ellers kunne, forklarer de to herre siddende i observatoriets arbejdsrum, hvor der er flere computere og udstyr opstillet, der hjælper i jagten på at finde en uopdaget stjerne.

Det er sket før, men for tiden er der ringe chancer for at spotte noget som helst. Måske andet end at kunne bekræfte, hvad vejrudsigten siger: Tætte skyer over det meste af landet.

-De sidste to måneder har det faktisk været rigtig dårligt. Vi har kun været ude to gange og observeret, så nu går vi og venter på klarer vejr.

Du kan også møde Torben Taustrup og Flemming Ovesen observatorium i aften i Vores Vejr på DR1 klokken 18.55.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter