Hvorfor hedder stormen Egon og ikke Bertram?

Hvorfor kunne weekendens to storme ikke blot have det samme navn? Det er blot et af mange stormspørgsmål fra DR Vejrets brugere.

Stormen Egon skabte ekstra store bølger som her på Sydals søndag. (Foto: © Lars Kristensen, Brugerbillede)

Lørdagens storm hed Egon, mens fredagens storm havde fået navnet Dagmar. I 2013 kom vi på fornavn med stormene Allan, Bodil og Carl.

Men hvorfor netop de navne ?

Det har rigtig mange af DR Vejrets brugere spurgt om efter tvillingestormene Dagmar og Egon i weekenden.

Bruger alfabetet

DMI har lavet et samarbejde med Sverige om, at begge lande kalder stormene det samme. Det betyder, at den, der varsler stormen først, bestemmer navnet.

En mand spadserer igennem et oversvømmet sommerhusområde i Oddesund. (Foto: © Morten Stricker, Scanpix)

Senest var Danmark hurtigst med varslingen. Her var vi kommet til E i alfabetet og et drengenavn. Derfor hed den seneste storm Egon.

Allan den første

Det var stormen Allan, der var den første navngivne storm i Danmark. Den gav grobund for det samarbejde, som Danmark indtil videre kun har med Sverige.

Det skete efter, at daværende klimaminister Martin Lidegaard (R) efter stormen 28. oktober 2013, sammen med Ekstra Bladets navngav den Allan.

En mand spadserer igennem et oversvømmet sommerhusområde i Oddesund. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Derefter besluttede DMI, at storme fremover skulle have navne i alfabetisk rækkefølge og skiftevis et pige- og et drengenavn.

Navne gør det lidt nemmere

Grunden til at navngive storme er, at de så er nemmere at huske fra hinanden. Desuden synliggør et navn også, at der er tale om en hård omgang og ikke bare et almindeligt blæsevejr.

En mand spadserer igennem et oversvømmet sommerhusområde i Oddesund. (Foto: © Morten Stricker, Scanpix)

Med den forgange weekends Dagmar og Egon, spørger en af DR Vejret brugere:

- Hvorfor to forskellige navne, når de blæste over landet på to døgn ? 

Dertil svarer DR Nyheders vejrvært Mikael Jarnvig:

Det var to forskellige lavtryk, der gav stormene fredag og lørdag. Derfor får de også to forskellige navne. Og det er nemlig stormlavtrykket, der er selve "navnebæreren". Det er iøvrigt meget sjældent, at to stormlavtryk kommer så tæt efter hinanden.