I aften venter en særlig solnedgang: Ørkenstøv farver himlen blodrød

Der er støvpartikler på langfart i luften, og det giver et særligt vejrfænomen

I morges bar solopgangen i Nordsjælland også præg af ørkenstøvet, der lader de røde nuancer i solens stråler få mest plads på himlen. Foto Bettina Pedersen

Talemåden "Når bjerget ikke kommer til Muhamed, må Muhamed komme til bjerget" kan måske give lidt feriefornemmelser i disse dage.

For mens vi alle må droppe ambitionerne om at flyve sydpå til sol og varme på det Afrikanske kontinent, så har vi fået besøg af det selv samme ørkensand, som kameler og dromedarer er vant til at traske rundt i.

En lille bid af den afrikanske ørken er nemlig i luften over Danmark i disse dage, fortæller meteorolog ved DR Vejret Søren Jacobsen.

- Det er ørkenstøv og -sand fra Sahara, der er trukket op gennem Europa. Det sker fra tid til anden, når vejrudviklingen er til det i Middelhavsområdet. På det seneste årti er det hændt et par gange, så det forekommer med ujævne mellemrum, forklarer han.

De seneste dage har man også kunne se himlen i de særlige nuancer - særligt ved solopgang og solnedgang.

Også andre steder i Europa oplever man lige nu Saharas indvirken på landskabet. I Alperegionen har ørkenstøvet nemlig farvet sneen rød. Et fænomen, der kaldes blodsne.

Grafikken viser, hvordan støvskyen forventes at placere sig mandag aften klokken 19. I løbet af natten bliver den mindre, og i morgen tidlig ved solopgang vil det sandsynligvis primært være folk på Bornholm, der kan se fænomenet.

Sandet bliver solens filter

Lige nu er støvskyen kraftigst over det sydlige Frankring, men i aften og i morgen tidlig vil der også være gode chancer for at opleve det i Danmark.

Billedet øverst i artiklen er fra solopgangen i dag, og du kan forvente dig mere af samme palette i aften, siger Søren Jacobsen.

- Det er sandet, der påvirker lyset fra solen, fordi det fanger solens stråler, og så sker der en filtrering af farverne, så det bliver de kraftige røde nuancer, vi ser tydeligst, siger han om fænomenet.

- Sand og støv kan rejse over meget store afstande i atmosfæren, og vinden fungerer som et langt transportbånd. Det er faktisk også sand fra Sahara, der har skabt alle de sandstrande, der er i Caribien, forklarer Søren Jacobsen.

Travlhed ved vaskehallen

De mange støvpartikler og sandkorn i luften kan også give et mere diset blik mod lyset, fordi støvskyen blokerer for solen, når de svæver i vinden.

Men alt hvad der kommer op, skal som bekendt også ned igen. Derfor vil du muligvis også kunne finde et vidnesbyrd på bilruden i morgen. Her ligger støvpartiklerne i et fint, tyndt lag.

I aften er dog nok sidste chance for at opleve den særlige røde himmel i det meste af landet, siger Søren Jacobsen.

Så skal du have et særligt billede at huske 22. februar for, skal du rette linsen mod vest ved solnedgangen.

- I morgen tidlig vil støvet ligge over Østersøen og Bornholm, så det bliver primært dér, man kan opleve en helt rød solopgang.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter