I dag får vi årets 71. sommerdag - sidste år bød på 13

Temperaturerne runder i dag igen de 25 grader, som kendetegner en sommerdag.

Der har i år været rig mulighed for at tage på stranden (arkivfoto). (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

Det er nok gået de færreste danskeres næse forbi, at sommeren i år har været helt udsædvanlig, nærmere bestemt helt usædvanligt varm.

Og i dag fortsætter det varme vejr, således at sommeren med al sandsynlighed nu runder uhørt 71 sommerdage. Det oplyser DMI.

Til sammenligning bød sidste sommer på blot 13 af slagsen.

En meteorologisk sommerdag kendetegnes ved at runde 25 grader, og det ser det ud til at gøre flere steder i landet i dag.

Både på Fyn, Sjælland, Lolland-Falster og i Syd- og Sønderjylland kan det blive op til 26 grader, mens det kan blive op til 25 grader i resten af Jylland.

Sommeren har dog allerede budt på flere sommerdage end nogensinde før og langt flere end i de seneste år.

Sommerdage de seneste otte år. (© dr)

Tendensen er, at det bliver varmere

Den varme sommer og foråret har også budt på en række andre rekorder. Eksempelvis blev maj måned med 363 solskinstimer den solrigeste måned, siden man første gang målte det i 1921.

Og antallet af sommerdage i år er da også særdeles usædvanligt, siger DR's vejrvært Mikael Jarnvig.

- Det kan man roligt kalde det, siger han.

Det er dog ikke unormalt, at nogle år byder på mere ekstremt vejr end andre.

- Vejret svinger altid. Det går op og ned, og det vil det altid blive ved med, men det er en tendens, at temperaturen stiger, siger Mikael Jarnvig.

Med klimaforandringerne kommer der nemlig mere svingende vejr med stedvis høje temperaturer og flere skybrud, mens der kommer færre frostdøgn og mindre sne.

- Man kan ikke sige, at sommeren er resultatet af klimaforandringer, men chancen for meget varmt vejr er stigende de kommende årtier, siger Mikael Jarnvig.

Det varme vejr vil fortsætte i morgen, hvor der er mulighed for endnu en sommerdag, hvorefter det vil blive køligere henover weekenden.

Facebook
Twitter