I dag rusker efteråret i os med vindstød af stærk storm

Lavtryk bevæger sig i dag forbi landet med kraftig vind.

Vinden har godt fat i havet ud for Vorupør i Nordvestjylland. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Hvis ikke du har rykket sommerens havemøbler ind og samlet børnenes udendørslegetøj sammen, så kan du meget vel få hjælp til at samle det hele i den ene ende af haven i dag.

Et kraftigt lavtryk passerer nemlig forbi Danmark, og det kan give særdeles kraftige vindstød, forklarer vejrvært Anders Brandt fra DR Vejret.

Kortet viser de kommuner i landet, hvor DMI forventer de kraftigste vindstød. I Jylland gælder varslet fra klokken 14-19, Sjælland fra 16-21 og Bornholm fra 18-23. (© dmi)

- Langs hele den nordlige del af Jyllands vestkyst og ned langs Kattegat og Nordsjælland er der risiko for vindstød af stormstyrke, og især i nord-vestjylland kan vindstødene sidst på eftermiddagen nå stærk storm, siger han.

Udsigten til den kraftige blæst har også udløst varsler fra DMI om det, de kalder kategori 1-vejr, altså voldsomt vejr. Det gælder for den jyske vestkyst fra Varde og op til og med Hjørring.

Her gælder varslet fra klokken 14 til 19 i aften. Derudover er der et varsel for de vest- og nordvendte kyster på Sjælland, fra Kalundborg til Helsingør. Her forventer man de kraftige vinde to timer senere, fra klokken 16 til 21.

Med lavtrykket kommer der også regn og byger i dag. Her er det Selling torsdag formiddag.

Også Bornholm er der varsel for, da det bliver den sidste del af kongeriget, der oplever de kraftige vinde. Her gælder varslet fra klokken 18 til 23.

Vind af stormstyrke - ikke storm

Når de kraftigste dele af blæsevejret rammer, vil man kunne opleve vindstød op til 32,6 meter i sekundet. Det er den næstkraftigste kategori af vind, vi har, kun overgået af orkan-styrke.

Det vil dog være et kort tidsspænd, man vil opleve det i, siger Anders Brandt.

- I forbindelse med lavtrykket passerer en koldfront, og sidst på eftermiddagen kommer der en front af byger, og det er i forbindelse med de byger, at de kraftige vindstød kommer. Det bliver en blæsende dag, men kun i kort tid vil det være med så kraftige vindstød, siger han.

I resten af landet, uden for de kommuner, der er varsel for, vil det altså også blive meget blæsende i eftermiddag. Her vil vindstyrken nå kraftig vind og kulling, og der kan måske lokalt også være vindstød af stormstyrke.

- Det bliver en blæsende dag, siger vejrvært Anders Brandt fra DR Vejret.