I dag står den danske varmerekord for fald

Vejrudsigten tyder på, at der kan blive sat ny varmerekord i Danmark i løbet af onsdagen med temperaturer over 36 grader.

Prognosen for onsdag eftermiddag. (© DR vejret)

Vi skal 47 år tilbage i tiden for at finde den varmeste temperatur, der er blevet målt i Danmark.

36,4 grader blev der 10. august 1975 målt ved Holstebro.

Men den rekord kan meget vel stå for fald i dag, fortæller DR Vejrets meteorolog Søren Jacobsen.

- Det ser ud til at blive tørt og solrigt i hele landet og varmt. Nærmest rekordvarmt, siger Søren Jacobsen.

Han fortæller, at der er to rekorder, der er fokus på, mens den voldsomme varme glider forbi Danmark.

- Der er to rekorder, der kan slås. Der er den absolutte temperaturrekord, og det er absolut indenfor rækkevidde, at vi slår den, hvilket betyder, at vi skal op på mere end 36,4 grader.

- Hvis ikke temperaturen overstiger 36,4 grader, så er der også julis varmerekord, som er 35,3 grader. Den er helt tilbage fra 1941, siger Søren Jacobsen.

  • Tirsdag var temperaturen flere steder over 30 grader. Her er det i Amager Strandpark i København, hvor flere fik sig en dukkert. (Foto: © Kimberly Johnson, (c) DR)
  • Husk solcreme. (Foto: © Kimberly Johnson, (c) DR)
1 / 2

Et bud på, hvor varmerekorden bliver slået, hvis det sker, kunne være øst for Tønder, spår Søren Jacobsen.

- Sker det, så er det formentlig et sted i Syd- og Sønderjylland. Det er dernede, varmen kommer fra, siger han.

Det er varmen fra den hedebølge, der har ramt store dele af Europa, der nu også strømmer op til os i Danmark.

DMI (Danmarks Meteorologiske Institut) har også selv peget på vejrstationen i Store Jyndevad, som ligger øst for Tønder, som et godt bud.

Hedebølgen har blandt andet medført, at der blev sat engelsk varmerekord tirsdag, og mandag blev 64 regionale varmerekorder sat i Frankrig.

Der er flere krav, der gør sig gældende, før en temperaturrekord gælder, fortæller Søren Jacobsen.

- Når det gælder rekorder, så er det ikke en rekord, før det er godkendt af DMI. Det handler om, at man skal kigge på, om målingen ser repræsentativ ud for området.

- Når vi taler temperaturrekorder, så skal det være målt på et sted, som er godkendt af DMI. Termometeret skal stå i to meters højde, det skal stå over kortklippet græs, og det skal være velventileret og skærmet af fra direkte solstråler. Der er mange ting, der skal være opfyldt, siger Søren Jacobsen.

Det er dog ikke så vigtigt, hvor længe temperaturen er, i dette tilfælde, rekordhøj, før det kan opfattes som en rekord.

- Tidligere målte man måske temperatur én gang i timen, når der var en, der var ude for at kigge på termometeret. Så havde man selvfølgelig det, der hedder et maksimumtermometer, hvor man kunne se, hvor højt temperaturen havde været oppe i den mellemliggende periode.

- I dag aftaster vi temperatur kontinuerligt, og hvis der er en station, der har været oppe på 36,5 grader i et minuts penge, så bliver det en rekord. Det er jeg ret sikker på, siger Søren Jacobsen.