I Holstebro kan de ikke stoppe vandet: 'Nu må borgerne bare sikre deres ting'

Flere jyske byer er ramt af oversvømmelser.

Storåen i Holstebro er gået over sine bredder. (Foto: Mia Vad - DR Midt & Vest)

De store mængder regn, der faldt i løbet af søndag og natten til i dag, giver problemer flere steder i landet.

I Holstebro midtby er Storåen nu ved at gå over sine bredder.

Der er kommet så meget vand, at det ikke er til at stoppe, siger miljøchef Torben Mølgaard.

- Vi har ikke flere redskaber at gøre godt med. Nu må borgerne bare sikre deres ting bedst muligt, siger han.

- Vi forventer, at vandstanden vil stige noget endnu. Præcis hvor meget er svært at sige, men vi følger med og holder øje, og det er det eneste, vi kan.

Se Storå her, hvor den er gået over sine bredder.

Det er gået hårdt ud over en haveforening i Holstebro.

Der er voldsomme oversvømmelser i haveforeningen her i Holstebro. (Foto: Anders Davidsen - DR Midt & Vest)

I Kolding er flere veje blevet afspærret, fordi Kolding Å er oversvømmet. Det gælder blandt andet vejen Ålegården, der ligger i centrum af byen.

Her har kommunen opstillet pumper og sandsække flere steder. Hele beredskabet er i gang, forsikrer kommunens informationschef, Lars Svoger.

I videoen fra Trekantsområdets Brand kan man se åens forhøjede vandstand.

Men selvom det stoppede med at regne i byen i går, er det noget af en opgave at komme vandet til livs.

- Problemet er, at vandstanden ikke falder. Den er faktisk steget lidt, så nu gider vi snart ikke mere vand. Nu må det gerne begynde at falde, så vi kan slappe af igen, siger Koldings informationschef.

Beredskabet i Kolding kæmper med at holde indfaldsvejene fri for vand.

Den forhøjede vandstand topper i det sydvestjyske her i løbet af morgenen. Det kan blive op til 3 meter over normal vandstand.

Det ser ud til at stå slemt til på Fanø med vandstanden, men beredskabet er klar, siger Beredskabschef hos Sydvestjysk Brandvæsen, Jens Mølgaard.

- Vi er forberedte, og vi har folk på Fanø klar til at tage imod det, siger han.

I Esbjerg Havn har vandet oversvømmet parkeringspladsen.

I Varde er åen også gået over sine bredder.

Varde Å er gået over sine bredder. (Foto: John Randeris © Scanpix)

I Nordjylland er der også risiko for, at vandstanden i Limfjorden vil stige i løbet af dagen, siger den vagthavende meteorolog hos DMI.

- Allerede nu er der problemer i Limfjorden, hvor vandet er på vej op. Langs Vestkysten og ned langs Vadehavet er vi tæt på at toppe. Vandet er ved at være på det højeste i de områder, men det vil tage timer, før det falder igen.

Og konsekvenserne for området er ret voldsomme, fortæller strandfoged Keld Sørensen.

Ved Blokhus og den nordjyske vestkyst, står vandet helt op til klitterne. Normalt kan man køre på den brede sandstrand, men lige nu er vejen lukket af grene og andre ting, der er blæst op.

Keld Sørensen frygter, at det kommer til at tage et par meter af klitterne. Da sømærket blev sat op i 2008 var der 17-18 meter ud til kanten af klitterne. Nu er der ifølge strandfogeden fem meter tilbage.

Fiskemand Thomas Nielsen har solgt fisk på stranden i 15 år, og har aldrig set noget lignende. For første gang måtte han i dag opgive at køre sin bil helt derned.

  • Normalt kan man køre på den brede sandstrand, men lige nu er vejen derned lukket af grene og andet. (Foto: Michael Eskebjerg © DR Nórdjylland)
  • Fiskemand Thomas Nielsen kan ikke komme længere end hertil i dag - for første gang nogensinde i hans 15 år som fisker. (Foto: Michael Eskebjerg © (C) DR Nordjylland)
1 / 2

I løbet af natten har Trekantsområdets Brandvæsen arbejdet hårdt i Billund Lufthavn, der har været ramt af oversvømmelser.

Sådan her så der ud ved Billund Lufthavn her til formiddag. (Foto: Mathias Juul)

Hvorfor er der oversvømmelser?

Februar har været meget regnfuld. Gennemsnitligt falder der 58 millimeter regn i løbet af måneden, men blot 17 dage inde er der faldet 74 millimeter.

Særligt i de centrale dele af Jylland, som Grindsted, Vejle, Kolding, Horsens, Silkeborg og Herning, er der faldet meget regn, forklarer Mikael Scharling, der er klimatolog hos DMI.

- Det er voldsomt meget nedbør. Det betyder jo, at hele jorden er fuldstændig mættet med vand, så den nedbør, der falder, skal ud i åerne, og det giver selvfølgelig et voldsomt pres på åerne.