I Løkken er der køligt, selvom solen står højt: Se hvordan sommervejret normalt er i din kommune

Selvom Danmark er et lille land, har kommunerne meget forskelligt sommervejr.

Selvom solen i Hjørring skinner mere end i gennemsnittet, så er kommunen alligevel én af de kommuner med køligst vejr om sommeren. (Foto: Diana Bengtsen © DR vejret)

I Løkken, der hører til Hjørring, hvor Sommervejret sender fra denne uge, er der i dag let til jævn vind og temperaturen er et par grader lavere end i de østlige nabobyer.

En meget normal sommerdag i juli, hvis man spørger løkkenboerne eller hjørringenserne.

Men det er ikke kun Løkkens eller Hjørring kommunes borgere, som kan bekræfte, at dagens vejr er meget normalt. Det viser vejrstatistik fra DMI over de seneste 13 år.

Sommervejret har dykket ned i tallene og kigget nærmere på, hvordan det gennemsnitlige sommervejr ser ud i alle landets kommuner.

Det 'kolde' nordvest og varme sydøst

Kigger man på den gennemsnitlige middeltemperatur i sommermånederne juni, juli og august, så er der 2,1 graders temperaturforskel mellem Frederiksberg, som er den kommune, der har det varmest om sommeren og Morsø, som er den kommune, der har det køligst om sommeren.

Artiklen fortsætter under grafikken:

Og ser man overordnet på tallene, er det ikke kun Morsø, som placerer sig i bunden af sommertermometeret. Det gælder for alle de nordjyske kommuner.

- Grunden til, at Morsø, Hjørring samt resten af Nordjylland er lidt køligere, er, at vi er i den nordlige del af Danmark, hvor den kontinentale varme nede fra Centraleuropa ikke altid når op, fortæller Søren Jacobsen, DR's vejrvært.

Derudover spiller det også ind, at store dele af Nordjylland er smalt, og derfor har meget af sit samlede areal nær kyster:

- Når man er tæt ved en kyst, så svinger klimaet ikke så meget. Så er vejret mere maritimt. Det vil sige, at somrene ikke er bagende varme og vintrene ikke er alt for kolde. Det er hovedtendensen, siger Søren Jacobsen.

Nordjyderne har meget sol, men også meget vind

Vender man blikket mod det samlede antal solskinstimer, som kommunerne har i sommermånederne, kan det overraske, at mange af de nordjyske kommuner placerer sig ganske pænt oppe ad rangstigen – de køligere temperaturer taget i betragtning.

Artiklen fortsætter under grafikken:

Men de mange solskinstimer kan forklares ud fra kommunernes geografiske placering, forklarer Søren Jacobsen:

- Den her del af Danmark ligger i læ af Norge, så når vi har nordvesten vind, så er der sådan groft skitseret skyer over store dele af Danmark syd for Limfjorden, mens der nord for Limfjorden er relativt skyfrit, så solen kan skinne, siger han.

Når det så generelt ikke er varmere, skal forklaringen igen findes ude ved kysterne, forklarer vejrværten:

- Selvom solen skinner en del, er her en anelse køligere, fordi der tit er vestenvind, hvilket betyder, at temperaturen ud over vandet styrer, hvor varmt det bliver; og så bliver det altså ikke 30 grader, for Vesterhavet er jo ikke så 30 grader, siger han.

Facebook
Twitter