I mange lande er de blevet indendøre under corona - men i Danmark er vi stormet ud

Der har været stor stigning i, hvor meget vi opholder os i naturen siden pandemiens indtog

- Danskerne er det folk i verden, som under corona har bevæget sig mest ud i naturen, lyder det fra Google. Arkiv. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

- Det er nemt at gå. Man skal ikke bruge en masse udstyr, det er bare et par sko og en jakke, fortæller Karin Christiansen. De seneste 1.000 dage har hun hver dag gået 10.000 skridt om dagen.

Og modsat tidligere kan hun ikke længere spankulere ud på en gårute uden at møde andre. Der har nemlig været en stor stigning i, hvor meget vi danskere bruger naturen, siden coronapandemien ramte landet.

Faktisk er vi verdensmestre i det, fortæller Googles danske pressechef, Jesper Vangkilde.

- Danskerne er det folk i verden, som under corona har bevæget sig mest ud i naturen. Det er altså i marker, strande, skove og så videre. Der er sket en stigning med 121 procent i forhold til tiden inden, siger han.

Google har undersøgt vores adfærd og bevægelsesmønstre siden pandemiens start for at hjælpe alverdens sundhedsmyndigheder med at overvåge, om der var nogle geografiske steder, hvor for mange var forsamlet. Dataen kommer fra vores telefoner via Googles mange tjenester – fortrinsvis Google Maps.

Og selvom vejret har artet sig pænt de seneste uger, så er stigningen faktisk gældende generelt, også gennem de kolde vinterperioder.

Naturen er genopdaget

I Dansk Vandrelaug oplever man også stor interesse for at komme ud i naturen. Selvom det ikke har været muligt at mødes, kan landsformand Steen Kobberø-Hansen tydeligt mærke, at flere danskere søger mod den natur, som coronaen ikke har kunnet lukke ned.

- Vi har en medlemstilgang lige nu, og vi kan se en stor iver for at komme i gang og kunne deltage. Det er blandt andet på sociale medier, hvor der er mange, der gerne vil ud at gå. Der oplever vi virkelig en kæmpe interesse, fortæller han.

At søge mod naturen ser også ud til at være en nordisk tendens. Selv om der er en markant margen til nummer to på listen over befolkninger, der bruger naturen mere under corona, nemlig Litauen, så er det også de andre skandinaviske lande og Tyskland, der huserer højt på ranglisten. Og det er specielt, siger Jesper Vangkilde.

- På verdensplan går det faktisk lidt tilbage, så de fleste steder bliver man mere indendøre. Selvom der ikke er mange lyspunkter i den her nedlukning, så er det ekstremt positivt, at vi begynder at finde perlerne i naturen og har genopdaget den, siger han.

Google så allerede tendensen sidste år, og den tendens er kun fortsat.

Fleksibel frihed

I syv graders varme og med en let vind fra vest blæsende ind over skovstierne omkring Oksbøl kan Karin Christiansen sagtens forstå, at flere har søgt ud mod den natur, der gemmer sig overalt. Det er nemlig altid overskueligt at få de mange tusinde skridt passet ind i en hverdag.

Og selvom hun ikke kan pege på direkte fysiske fordele, så mener hun, det er mere relevant at kigge på alt det, hun ikke mærker.

Karin Christiansen har de seneste 1.000 dage gået 10.000 skridt om dagen. (Foto: Jesper Bach Thomsen)

- Hvis jeg ikke havde gjort det, hvordan havde det så set ud? Jeg har ikke ondt i ryggen, knæene eller andre steder, og det er jo en stor ting at kunne sige, fortæller hun.

Og muligheden for at holde helbredet og kroppen ved lige griber hun altid og passer ind. Man skal oftest bare bruge de sko, man alligevel har snøret om føderne. Hos Google kan man dog også se, at flere søger mere udstyr til at lade gåture blive til vandreture.

- Der er helt klart kommet en tendens til, at der bliver søgt mere på outdoor-produkter. Vandresko, telte men også på mulighederne i naturen. Der er stor vækst i søgningerne, fortæller Googles pressechef, Jesper Vangkilde.

Og selvom vejret står til slå over i et mere køligt hjørne i marts, så forventer landsformanden for Dansk Vandrelaug Steen Kobberø-Hansen, at tendensen fortsætter.

- Man bliver jo rigtig glad i låget af at gå en tur. Og de fleste lærer hurtigt, at vejret altid ser dårligere ud, når man kigger på det indendøre. Har man bare en god regnjakke, så kan man komme igennem det meste, og jeg har endnu til gode at møde en sur vandrer.

Sådan har Google fået tallene:

Tallene dækker over antallet af besøg og længden af besøgene de pågældende steder. Tallene kommer fra vores telefoner via Googles mange tjenester – fortrinsvis Google Maps. Dog kun, når folk har slået 'lokationstjenester' til. Der er tale om anonymiseret data, så det ikke er muligt at identificere enkeltpersoners bevægelser ud fra tallene, oplyser Google.

Opgørelsen er fra oktober, men tendensen er ifølge Google stadig gældende.