I morgen kan vi få 'blodregn' i Danmark

Det er sand fra syd, der kan farve regn i andre nuancer, end vi er vant til.

Ved Ringe på Fyn gav blodregn sidste år himlen en meget karakteristisk farve. Billedet er ikke efterfølgende redigeret i farverne. Foto: Karin Underbjerg

Himlen, regnen og mange overflader kan få andre nuancer i morgen, end vi er vant til. Vinden bærer nemlig sandstøv fra det nordlige Afrika op mod nord, og det er samme vind, der kommer forbi Danmark. Og det kan altså give rødt støv i luften, også kaldet 'blodregn'.

Det forklarer meteorolog ved DR Vejret Thomas Mørk.

- Torsdag vil der i luften over Danmark være store mængder af støv fra Sahara, og da der samtidig falder regn flere steder, vil støvet falde ned på jorden og efterlade for eksempel biler støvede eller ligefrem beskidte.

Sandet i Saharaørkenen har en anden farve end det sand, vi er vant til i Skandinavien, og derfor kan det altså give et andet farvespil, end vi ellers kender fra en regnvåd vinterdag.

- Lander regnen på lyse flader, vil man muligvis kunne fornemme, at støvet har en rødlig eller brun nuance. Man kalder derfor fænomenet for blodregn, siger Thomas Mørk.

Det kan kræve et særligt fokus at spotte det mørke støv. Her er det "blodregn" på en hvid bil.

En lang rejse

Det hænder til tider, senest i marts sidste år, at vindens bane bærer støvet til os, og det kan i morgen opleves i store dele af landet.

Og turen er langvarig, fortæller Thomas Mørk.

- Sand og støv fra det vestlige Sahara er i de seneste dage blæst ud over Atlanterhavet og De Kanariske Øer. I en kraftig jetstrøm er de fine partikler blæst videre op til De Britiske Øer, og natten til torsdag blæser støvet så østpå til Danmark. Da en front samtidig giver forbigående regn i det meste af Danmark natten til torsdag og torsdag morgen, vil en del af støvet falde med regndråberne ned.

Torsdag aften vil Vores Vejr-udsendelsen på DR1 og DRTV også kigge på fænomenet, så hvis du i løbet af dagen tager et godt billede af blodregnen, må du meget gerne sende det til vejret@dr.dk.