I næste uge rammes Danmark af skoldhed varmepumpe

Onsdag kan vi forvente temperaturer på op til 35 grader.

Der bliver med stor sandsynlighed brug for en kold dukkert, når ekstrem varme banker ned over Danmark i næste uge. (Foto: HENRY NICHOLLS © Scanpix)

Hedebølge, tørke og solskinsrekorder på stribe.

Sommeren 2018 har allerede vist sig fra en usædvanlig varm og solbeskinnet side her til lands. Og selv om mange er begyndt at tørste efter regn og køligere tilstande, er det usædvanligt varme sommervejr langt fra slut endnu.

Varmepumpe giver op til 35 grader

I næste uge kan vi få temperaturer på helt op til 33-35 grader, fortæller meteorolog ved DMI, Steen Rasmussen.

- Vi får en såkaldt varmepumpe op over landet, der skyldes et meget kraftigt lavtryk, som bevæger sig ind over Nordsøen. På forsiden af den front dannes varmepumpen, der onsdag giver temperaturer op omkring 33-35 grader.

Koldfronten i Nordsøen gør, at den skoldhede luft fra Sydeuropa "pumpes" op til os i Danmark - deraf navnet varmepumpe. Og kombinationen af sydlig vind og masser af sol får altså termometeret helt op i det røde felt.

- Det er usikkert, om der bliver 35 grader, men der er mulighed for, at vi når derop, lyder det fra Steen Rasmussen.

- Alt efter hvor mange skyer, der kommer, kan vi godt komme derop, men det er svært at spå om. Men det bliver nok varmest inde midt i landet.

Varmen fortsætter

På den anden side af varmepumpen får vi - efter omstændighederne - køligere vejr, især i den vestlige del af landet. Det bliver dog en kortvarig fornøjelse, for allerede fredag vender varmen tilbage til Danmark.

- I løbet af fredagen kommer der en ny gang varme op over landet, og der kan følge regn og torden med.

Den hidtidige danske varmerekord er på 36,4 grader. Den blev sat i 1975 i Holstebro.

Endnu varmere i Spanien og Portugal

Og det er ikke kun i Danmark, vi sveder.

I dele af Spanien og Portugal kan temperaturerne i weekenden overstige 48 grader, og mens turister i øjeblikket advares mod det ekstreme vejr i de to lande, er folk andre steder i Europa blevet tilbudt at overnatte i supermarkeders kølerum.

Sniger temperaturen sig over 48 grader, kan alle tiders europæiske varmerekord blive slået.

Den blev sat i 1977, hvor man målte man 48 grader i den græske hovedstad, Athen.

Facebook
Twitter