I nat er det nok med dynebetrækket: Udsigt til tidligste tropenat i mere end 20 år

Ifølge prognosen vil temperaturen holde sig høj mange steder i nat.

Der kan komme tropenat flere steder i landet i dag. Normalt kommer det først senere på sommeren, og gerne i kystnæreområder, eller i byer, hvor asfalt og sten optager varme i dagtimerne, som afgives om natten. Her er det Hjørring torsdag. Foto: Birger Josephsen

Dagen har været særdeles varm i hele landet, og selvom solen snart er væk fra himlen, så er der udsigt til, at natten holder stand med de høje temperaturer. Progonoserne siger, at det blandt andet i Sønderjylland, Fyn og dele af Sjælland bliver 20-21 grader i nat.

Dermed lever det op til betegnelsen tropenat, som vi kalder nætter, hvor temperaturen ikke har været under 20 grader.

Og selvom en tropenat er et relativ normalt forekommende fænomen i den danske sommer, så er det dog mærkværdigt i år, siger vejrvært Anders Brandt fra DR Vejret.

- I hvert fald i de sidste 20 år har vi ikke set en tropenat så tidligt, som hvis den kommer i nat. I år 2000 var det 21. juni, og graver man yderligere i data, så er der meget, der tyder på, at det her kan blive den tidligste tropenat, vi har registreret i Danmark nogensinde, forklarer han efter at dyk i arkiverne.

Det, der gør den kommende nat så udsædvanlig, er, at vi først plejer at se tropenætter senere på sommeren, og vi har altid haft et par dage til at vende os til det, forklarer Anders Brandt.

- Det er sjældent, at den nærmest dukker op ud af det blå, som det gør nu her. Det er noget, vi typisk har, hvor det har efterfulgt en hedebølge, og ligger i sensommeren.

Normalt giver de sene sommermåneder god mulighed for at opleve en tropenat, hvis man er tæt på kysten, fordi vandets temperatur omkring 20 grader gør, at temperaturen i de kystnæreområder så har svært ved at dykke under det niveau. Her er det solnedgang ved Mandø Ebbevej.

Normalt er det nemlig også havtemperaturen, der har en del af forklaringen på, at det kan blive så varmt om natten. Når havene omkring os varmes op og når temperaturer omkring 20 grader, vil det påvirke temperaturen på land.

Varmt vand giver varm luft, på samme vis som de kystnære områder i foråret og de tidlige sommermåneder kan være køligere, fordi vinden er påvirket af det vand, det blæser over.

Men et kig på havtemperaturen tæt på kysten viser, at kun enkelte målestationer har en melding, der nærmer sig 20 grader.

Forklaringen på det meget varme vejr skal altså findes i luften. Det er meget varm luft, der ligenu hentes op fra Syd- og Centraleuropa.

Derfor vil det sandsynligvis blive de sydligste egne, hvor man har mulighed for en tropenat, siger Anders Brandt.

- Det bliver højst sandsynligt langs kysterne i den sydlige del af landet.

Luft ud og rul for

Tropenætterne har de fleste prøvet før, og rådene for at få en nogenlunde nattesøvn i de hede sommernætter er derfor de samme, som du måske har hørt før. Forsøg at holde dit soveværelse uden sollys, og vent med at luft ud, til solen er gået ned. På den måde har solen varmet rummet mindst muligt op, og den luft, du får ind, vil være så kølig som mulig.

Vi har tidligere talt med søvnekspert Poul Jennum, som er overlæge på Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital. Han anbefaler, at du især kigger på dynenes tykkelse.

- Læg dig med tilpas tyndt og køligt sengetøj og luk vinduerne op, lyder rådet.

Han tilføjer, at selvom det kan virke oplagt at tage et koldt skyld lige inden sengetid, skal man undlade det. Det kan måske sænke din temperatur på huden, men det er kun et brugbart trick på den korte bane. Det sætter nemlig ekstra skub i blodgennemstrømningen, og så er man lige vidt.

Ultra Nyt har også tidligere lavet en artikel, der sammenfatter gode råd, den kan du finde her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk