I nat stormede det - men stormen 'Nora' kan gøre det endnu vildere i morgen

Stormen kan blive lige så kraftig som 'Malik', der ramte for et par uger siden.

Stormen Malik ramte Danmark med voldsom blæst sidst i januar, som her i Hirtshals, hvor bølgerne væltede ind over molen. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Hvis du synes, det ruskede lidt i vinduerne i nat, tager du nok ikke helt fejl.

I nat blev vi nemlig for anden gang i år ramt af storm i Danmark, da et stormlavtryk med det britiske navn 'Dudley' væltede ind over landet.

Ved Røsnæs i Nordvestsjælland blev middelvinden med 24,8 meter i sekundet lige præcis så kraftig, at det kan klassificeres som en storm. Og det har faktisk været voldsommere end som så, forklarer DR's vejrvært Anders Brandt.

- Det har været en meget blæsende nat. Det er sådan noget, hvor der altså er risiko for væltede træer, tagsten, der falder ned, og flyvende havetrampoliner, siger han.

Trafikken blev også påvirket af blæsten i nat. På Storebæltsbroen måtte man eksempelvis lukke for de såkaldte vindfølsomme køretøjer som lastbiler og campingvogne, mens flere færger har måttet blive i havn og aflyse afgange.

Også togtrafikken blev ramt, fordi væltede træer gav problemer. Mellem Odense og Fredericia måtte togene holde helt stille, og mellem Helsingør og Nivå væltede et træ ned i en køreledning og gav længere rejsetid.

Vildere storm på vej

Her til morgen er stormen drevet over, men hvis du brugte noget af dagen i går på at få sat ting indenfor eller bundet havetrampolinen fast, så er det måske en god ide at vente lidt med at sætte det ud igen.

For i morgen aften ser det ud til at blive endnu værre.

DMI har nemlig varslet, at en ny storm er på vej mod Danmark. En storm, der allerede har fået navnet 'Nora'.

- Det kan gå hen og blive meget voldsomt, siger vejrvært Anders Brandt.

Som prognoserne ser ud lige nu, rammer stormen altså Danmark i morgen aften. Men ifølge Anders Brandt er der stadig så god tid til, at det er usikkert, præcist hvor voldsomt det ender med at være.

For stormen kan bevæge sig to forskellige veje. Går den den ene vej, bliver vi hårdt ramt her i Danmark - særligt i den sydlige del af landet.

- Så kan det blive meget værre end i nat. Der nåede vi lige op omkring de 25 meter i sekundet og storm et enkelt sted.

- Men i det her scenarie viser prognoserne altså, at vi flere steder i den sydlige del af landet kan få middelvinde mellem 25 og 28 meter i sekundet, og vindstød af orkanstyrke helt oppe omkring 40 meter i sekundet, siger Anders Brandt.

Sådan her ser prognosen for vindstød ud omkring midnat natten mellem fredag og lørdag. De mørkerøde områder er vind af orkanstyrke. (Foto: Prognose fra DMI)

Sker det, kommer 'Nora' op på niveau med stormen 'Malik', der ramte Danmark for et par uger siden.

Kan ende som 'storm i et glas vand'

Men ændrer den bane en lille smule, er det i stedet tyskerne, der får glæde af stormen. I så fald slipper vi "nådigt" med noget kraftigt blæsevejr.

- Så ender det som en storm i et glas vand, siger Anders Brandt.

Uanset hvad bliver det en hurtig omgang. For lige så hurtigt som stormen dukker op i morgen aften, lige så hurtigt er den nok væk igen i løbet af natten.

- Når vi rammer den tidlige morgen, og de fleste begynder at stå op, er der ikke storm mere. Så man kan sove fra den, hvis man har et godt sovehjerte, lyder det fra Anders Brandt.

Men en fredag aften er ikke en hvilken som helst aften. Slet ikke efter coronarestriktionerne er forsvundet, og nattelivet er vendt tilbage.

Så er du en af dem, der skal ud og have en fadøl eller fem, så vær lidt ekstra opmærksom.

- Man skal passe lidt på. Det kan simpelthen blæse så meget, at der falder ting ned. Skilte, stilladser, tagsten. Og i den sydlige del af landet kan man endda risikere, at et helt tag blæser af, advarer vejrvært Anders Brandt.