I Oslo opfordrer man folk til at spare på vandet – men tørken truer ikke os endnu

Selvom der ikke er problemer i Danmark, er jorden knastør, og det kan presse nogle.

De seneste to måneder har giver os rekordmeget solskin, og det har været en sjældenhed, at skyerne på himlen havde vand til os. Her er det Vejby, Nordsjælland. Foto: Bente Gelmetti

Hvis man har fast bopæl i nabolandet Norges hovedstad, Oslo, så har der de seneste dage tikket en sms ind med teksten:

- Kære Oslo! Lige nu har vi mindre vand end normalt, og vi har brug for din indsats for at spare på vandet! Tag kortere brusebad, sluk vandet ved tandbørstning og lad være med at vande græsplænen.

Med et tørkeindeks, der hastigt bevæger sig mod 10 - den højeste værdi på tørkeskalaen - er der også mangel på vand her i landet. Heldigvis dog kun den slags, der falder fra himlen.

Vi skal tilbage til 7. april for at finde det seneste regulære regnvejr, siden er det kun blevet til sporadiske byger. Men jorden er alligevel knastør til en sådan grad, at det presser landmænd og andre, der dyrker jorden.

Hos Danske Vandværker holder man også blikket rettet mod både himmel og tørkeindeks. Men der er ikke problemer med vandforsyningen endnu, fortæller direktør Susan Münster.

- Selv om det ikke har regnet ret længe, får vi lige nu ingen henvendelser fra vores medlemsvandværker om, at de har brug for at indføre restriktioner. Men jeg kan ikke afvise, at der godt kan være nogle vandværker, som har udfordringer, siger hun og tilføjer, at der sagtens kan opstå i situation på grund af tørke, hvor vandværkerne tager fat på forbrugeren.

- Vi ser ofte om sommeren, at nogle vandværker og kommuner indfører restriktioner om brug af drikkevand.

Meget højt tørkeindeks

Tørkeindekset måler, hvor meget vand der er i jordbundsmagasinet, som er der, hvor planter og træer suger vand fra. Det er på 9.3 for maj, og vi skal hen til lørdag, før der optræder regndråber i prognoserne igen. Det er dog ikke usædvanligt, at det er tørt i de her måneder.

Foråret er den tørreste periode af året, og marts, april og maj får normalt under 150 millimeter samlet. Det svarer til lidt mere, end hvad vi fik i februar alene i år.

Alligevel ligger værdien næsten dobbelt så højt, som vi i gennemsnit har på dette tidspunkt af året.

Den lyseblå streg viser, hvordan tørkeindekset udvikler sig i løbet af året. Den mørkeblå viser, hvordan det har bevæget sig i år. (Foto: © Grafik: DMI)

Tørkeperioden er altså ikke usædvanlig, og særligt sommerhalvåret kan få indekset op på den maksimale værdi.

Der er dog en stor forskel på, hvordan man får vand i Norge og Danmark. I vores naboland henter man en stor del af vandet fra søer, og der er man i langt højere grad påvirket af både nedbør og fordampning. Anderledes står det til i Danmark, forklarer Susan Münster.

- Det drikkevand, vi får ud af vandhanen i dag, har været årevis undervejs. Det tager sin tid, før regnvandet trænger ned gennem jordlagene og bliver til det vand, vandværkerne henter op fra grundvandsmagasinerne.

Derfor skal du altså ikke frygte hverken haner uden vand eller sms'er fra kommunen.

- På den lange bane har et tørkeindeks med få dage med nedbør generelt set ikke den store betydning for den danske vandforsyning, men det er klart, at bliver det ved år efter år, er det en anden situation, siger direktøren fra Danske Vandværker.

Sommeren kan give forbud

De seneste måneder har givet os rigtig mange timer med uforstyret solskin. Marts blev den mest solrige nogensinde målt, og april nåede en syvende plads.

Derved har der ikke været plads til mange skyer med regn. Til gengæld har vi haft lavere temperaturer, end normalt, og det har givet mindre fordampning fra jorden. Og så gav april faktisk næsten lige så meget nedbør, som den plejer. Den faldt bare på meget få dage.

De kommende måneder venter der typisk mere nedbør end foråret, men tiltrods for det, kan tørkeindekset sagtens ramme toppen på grund af større fordampning med de højere temperaturer i sommermånederne. Så det kan ikke udelukkes, at du kan få en sms fra det lokale vandværk, siger Susan Münster.

Hvad skal der til for, at der ville komme sådan en opfordring?

- En længere tørkeperiode i løbet af sommeren, som vi har set i de tidligere år. Det kan for eksempel være et problem, hvis alle forbrugere vælger at vande have eller at fylde havebassinet op på samme tid.

Det har tidligere fået nogle kommuner til at give forbud mod, at man kompenserede for manglende nedbør, ved at vande haven med vandslangen.

Den mulighed er der stadig, fordi man giver vandforsyningsselskaberne mulighed for at indskærpe, hvad vi skal bruge vandet i hanerne til. Det er bestemt i vandforsyningslovens paragraf 52, som lyder:

"Almene vandforsyninger kan, når anlæggets drift eller hensynet til vandforekomsterne skønnes at gøre det nødvendigt, træffe bestemmelse om indskrænkning af vandforbruget, herunder med hensyn til vanding af haver i tørkeperioder."

Kilder: DMI, Bolius og Danske Vandværker.