Imponerende nordlys blev set over Danmark

Nordlyset var så kraftigt, at det kunne ses langt ned i Europa.

Nordlys set fra Aabenraa søndag aften klokken 18. (Foto: © Maria Schulz)

I omkring en time blev himlen søndag aften farvet rød af et sjældent flot nordlys, der blev set flere steder i Danmark.

Det imponerende skue kunne ses ved 18-tiden, og på trods af skyer over store dele af landet klarede det nogle steder op, så man kunne få et glimt af nordlyset.

En af de heldige var Maria Schulz fra Aabenraa, der tog billederne her ovenfor med sin iPhone.

Til DR Vejret fortæller hun, at nordlyset var så kraftigt, at det kunne ses med det blotte øje.

Nordlys set fra Fynshav på Als ved 20-tiden søndag aften. (© Jan Rohwedder)

Resten af aftenen kunne nordlyset ses i perioder, og igen ved 20-tiden blussede det op på aftenhimlen.

Da det flere steder i landet klarede op ud på aftenen, blev den senere del af nordlyset set mange steder I Danmark, og helt til de sene nattetimer kunne man i perioder se nordlyset blafre.

Den kraftigste del af den geomagnetiske storm, der gav nordlyset, er overstået, men mandag aften er der stadig en lille chance for at se nordlys over Danmark - hvis vejret tillader det.

Flot nordlys søndag aften ved 20-tiden set fra Hjarbæk lystbådehavn i Midtjylland. (Foto: © Søren C. H. Clausen)

Det var en kraftig geomagnetisk storm

Nordlyset over Danmark kunne ses efter en række soludbrud den 3. november, der slyngede store mængder elektrisk ladet plasma fra Solen i retning mod Jorden.

Den første del af skyen med den elektrisk ladet plasma nåede søndag ved 16-tiden frem til Jorden, og ved 18-tiden ramte den kraftigste del af den elektrisk ladet plasma Jordens magnetfelt. Derved opstod en kraftig geomagnetisk storm, som frembragte nordlyset.

Ifølge det amerikanske center for rumvejr blev Jordens magnetfelt ramt af en geomagnetisk storm af klasse 3, der betegnes som kraftig.

Soludbrud den 3. november kl. 9.08 dansk tid. En koronal masseudkastning (CME) kan ses i øverste højre del af solskiven. (Foto: © SDO/NASA)

Kunne ses i både Italien og Kroatien

Det imponerende nordlys kunne søndag aften ses mange steder på nordlige breddegrader rundt om på kloden.

Den relativt kraftige geomagnetiske storm betød, at nordlyset i perioder også kunne ses længere mod syd, som det var tilfældet i Danmark.

Billedet herunder er taget nord for Frankfurt i Tyskland, hvor nordlyset fra en stort set skyfri himmel kunne ses ved Oberursel nær Tanusbjergene.

Nordlyset blev dog også set endnu længere mod syd.

Da nordlyset ved 18-tiden søndag aften var kraftigst, kunne det blandt andet ses fra Varese nord for Milano i Italien.

Også i det nordlige Kroatien kunne man se nordlys. I omkring 15 minutter kunne det ses med det blotte øje i Koprivnica, der ligger cirka 50 kilometer nordøst for Zagreb.

Nordlyset søndag aften set fra Oberursel nær Frankfurt i den tyske delstat Hessen. (Foto: © IMAGO/Jan Eifert/Scanpix)

Grønne - og nogle gange rødlige farver

Typisk er nordlyset domineret af grønne farver, når det blafrer på nattehimlen.

Det sker, når nordlyset opstår i 100 til 200 kilometers højde, og skyldes, at iltatomer i denne højde udsender grønligt lys, når de rammes af det elektrisk ladede plasma fra Solen.

Under kraftige geomagnetiske storme kan nordlyset opstå i over 250 kilometers højde, hvor der i den mere iltfattige øvre atmosfære skal en større mængde energi til at skabe et synligt nordlys. I disse højder udsender iltatomerne rødlige farver.

Nordlys er også kendt som "aurora borealis", mens det tilsvarende fænomen nær Sydpolen er kendt som "sydlys" eller "aurora australis".

Samlet set kaldes fænomenet "polarlys".