Ingen store regnskyl i sigte: Tørken og det varme sommervejr fortsætter helt ind i august

På Bornholm kan de dog være heldige at opleve byger torsdag og fredag i denne uge, siger meteorolog.

Der er ikke den store grund til at rejse sydpå denne sommer. I Danmark er der nemlig kun udsigt til flere uger med sol og varme. (Foto: VIBEKE TOFT © Scanpix)

Hvis du gik og troede, at tørken havde nået en ende, og de store regnskyl var på vej, kan du godt tro om.

Den lange periode med varme, der lader træer tørste, gør græsplaner brune, får de danske skove til at brænde, pindsvinene til at dø på stribe og myrerne til at invadere vores huse, vil nemlig kun fortsætte.

Det fortæller Lars Henriksen, vagthavende meteorolog hos DMI.

- Sommervejret med sol og varme bliver i hvert fald i Danmark de næste syv dage. Der kommer nok et par millimeter regn og små byger, som der har været nogle steder i landet her til aften, men vil ikke batte meget eller ændre på tørkeindekset.

Ekstrem tørke

Dette sommerhalvårs tørkeindeks slår rekord. I løbet af de 14 år, DMI har målt tørkeindeks, har der været så mange tørkedage, som der har været i år.

Til og med d. 10. juli i år har vi ifølge DMI haft 31 dage med tørkeindeks på 9 eller højere. Det betyder, at året i år allerede har overhalet hele 2008, som hidtil har været året for tørkerekord.

Klimatolog Mikael Scharling, der er manden bag DMIs tørkeindeks, påpeger, at tørkeindekset på landsplan ligger på et rent 10-tal de sidste otte dage. Det er den højest opnåelige tørkeindeks-værdi.

Tørke ind i august

Men det slutter ikke her. Hos DMI er der nemlig heller ingen umiddelbare forventninger til, at tørkeniveauet kommer til at falde drastisk ind i august.

- Prognoserne de næste fire uger ser både ret solrige, varme og tørre ud. Det vejrmønster vi har haft siden maj, ser ikke ud til at ændre sig de kommende fire uger, og der er ikke meget håb om, at nedbørmængderne på landsplan kommer i nærheden af det normale for årstiden, udtaler energimeteorolog Herdis Preil Damberg på DMIs hjemmeside.

Nedbør på Bornholm

Bornholm er der dog håb for husejere med brune haver og frustrede biavlere, der mangler honning i deres produktion efter uger med tørre planter.

Hvis lavtrykket, der lige nu ligger over den sjællandske del af landet, bevæger sig østover, vil klippeøen blive vandet.

- Mens der torsdag og fredag vil være tørt vejr i det meste af landet, ser det ud til, at Bornholm kan se frem til en del regn og byger, som måske kan få betydning for tørkeindekset, siger Lars Henriksen.

Intet er da ej heller så skidt, at det ikke er godt for noget. Tørken er perfekt for de danske vinbønder og tomatavlere, der oplever rekordhøst - og adskillige danskere kan også nyde godt af solen og det varme badevand ved Danmarks kyster.

Facebook
Twitter