Iskolde temperaturer i weekenden sender frugtavlereoverarbejde

Frugtavlere frygter for sommerens og efterårets høst med udsigten til minusgrader.

På frugtplantagen Karensminde i Odder har frugtavler Bendt Olsen travlt med at læsse de halvanden meter høje, gule gasflasker op på sin varmekanon - en traktortrailer med tre gasflasker på hver side med en stor varmeblæser for enden.

Se video ovenfor: Varmeblæseren "FrostBuster" er frugtavler Bendt Olsens våben mod frost i markerne.

For mens de fleste efterhånden er på vej på weekend, har Bendt Olsen fået travlt. Vejrudsigten melder nemlig om en weekend med temperaturer under frysepunktet, og det kan de æbler, pærer, blommer og bær, som han dyrker i sin plantage, ikke holde til.

Og der er meget på spil for en frugtavler, når der er nattefrost i maj, fortæller Bendt Olsen:

- Det er jo det meste af høsten, der kan gå hen og ryge. Det kan vi ikke rigtigt holde til. Det er et par grimme døgn, vi går i møde.

Derfor må "FrostBuster", som han kalder sin varmeblæser, i aktion på markerne:

- Vi kører med den om natten, fra temperaturerne falder, til der er plusgrader igen. Det kan blive mange timer, vi skal køre, men det er simpelthen for at redde høsten, så vi har chance for at få bare en middel høst.

Nattefrost og sne i weekenden

I følge prognosen fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), vil temperaturerne falde drastisk natten til lørdag, fortæller meteorolog hos DR Vejret, Søren Jacobsen:

- Allerede fra fredag eftermiddag vil der komme en del byger. En stor del af dem vil have små hagl - og måske endda kortvarigt slud eller tøsne. Især i aften og i nat, hvor luften er koldest.

Værst ser det ud i netop området, hvor Bendt Olesens plantage ligger, og i Aarhus, på Djursland samt i Nordsjælland og Storkøbenhavn:

- Her risikerer man regulære snebyger. De laveste temperaturer i nat bliver på minus en til to grader lokalt, og det er især i Nord-, Midt- og Østjylland, lyder det fra Søren Jacobsen.

I Sønderborg, godt 150 kilometer sydpå fra frugtplantagen i Odder, har frugtavler på Hestehavegaard Henrik Petersen også udsigt til en del ekstra arbejde på grund af frosten.

Han frygter især for plantagens æbler og kartofler, og han er derfor i fuld gang med at lægge klæder ud over hele sin plantage.

- Det er et kæmpe arbejde, siger han og tilføjer, at et andet trick er, at stampe noget hø sammen, sætte ild til det og lægge et røgslør ud over kartoflerne.

- Det kan også hæmme frosten i at gå igennem, siger Henrik Petersen.

Selv om udsigten til nattefrost måske er kommet en smule bag på mange, så er det faktisk ikke usædvanligt, at den første uge i maj måned disker op med nattetemperaturer under frysepunktet, fortæller DR-meteorolog Søren Jakobsen:

- Et kig på de seneste ni maj-måneder i det her årti viser faktisk, at der hvert eneste år har været nattefrost et eller flere steder - også sidste år.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk