Ja, sommeren var elendig i år: Laveste makstemperatur nogensinde

Det blev aldrig varmere end sølle 26,8 grader i Danmark i år - og det var endda i maj.

Der findes ikke dårligt vejr. Kun dårlig påklædning. En gammelt ordsprog man virkeligt har kunne bruge i år. Her ses en regnfuld dag i Aalborg 29. juni. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

26,8 grader.

Temperaturen blev målt den 27. maj nær Holstebro og blev den varmeste dag i år. Altså medmindre vi skal til at have shorts og solbriller på og bruge solcreme i juledagene.

Der er aldrig målt et år, hvor det "varmeste" var så koldt som i 2017, fortæller seniorklimatolog John Cappelen fra DMI.

- 26,8°C er den laveste maksimumtemperatur vi har set for et kalenderår, siden vi begyndte målingerne i 1874", siger han.

Den højeste i løbet af sommermånederne juni, juli og august var 26,6 grader. Det skete ved Abed på Lolland den 19. juni og igen den 15. august samme sted.

Ifølge DMI er det faktisk ikke så usædvanligt, at foråret kan byde på den varmeste temperatur på året. Det er sket hele otte gange tidligere i danske vejrhistorie, senest i 1993.

Det er ikke kun den lave makstemperatur, den har været gal med løbet af året. Årets vejr har også været præget af meget få solskinstimer og rigtig meget regn.

Det har generelt været en rigtig lunken og våd omgang i år, fortæller John Cappelen.

- Ligesom det ikke har været ordentligt varmt på noget tidspunkt, så har det faktisk heller ikke være rigtigt koldt. Temperaturmæssigt ender 2017 faktisk omkring gennemsnittet for de seneste ti år, siger han.

Ifølge DMI og John Cappelen ligger forklaringen på det kedelige vejr ligefor.

- Danmark har oplevet decideret gennemtræk fra vest i 2017, særligt henover sommeren og efteråret. Lavtryklavtryk og front på front er drønet ind over os fra Atlanten, og den luft er fugtig med mange skyer, og temperaturerne varierer kun ganske lidt, siger han.