Janni er den eneste avler i Danmark, der forvandler tobaksfrø til cigarer

Janni Bidstrup laver mellem 1.000 og 1.500 cigarer om året på Ærø.

Janni Bidstrup står i spidsen for Ærø Cigar, der er de eneste i Danmark, der dyrker tobaksplanter, inden de tørrer dem og ruller dem til cigarer.

Ved første øjekast kan Janni Bidstrups mark på Ærø ligne en klassisk dansk af slagsen med alverdens grøntsager og grønne planter, der vokser op fra jorden.

Men hun er ikke en traditionel dansk avler.

Janni Bidstrup kan derimod kalde sig Danmarks eneste tobaksavler, ifølge hende selv.

Hun står nemlig i spidsen for Ærø Cigar, der som del af Rise Bryggeri forvandler frø til håndrullede cigarer.

- Det er tobaksplanter. Der er forskel på, om det er til pibe, cigaretter eller cigarer. Det her kaldes mørke tobakker, siger Janni Bidstrup, mens hun går mellem de store blade i plantagen.

DR Vejrets vært Christian Cherry besøgte Ærø Cigars tobaksplantage onsdag formiddag. (Foto: Rasmus Askman)

Selvom mange nok synes, at cigarproduktion rimer på øen Cuba, er gå-på-modet ikke til at tage fejl af på øen i Det Sydfynske Øhav, der årligt producerer 1.000-1.500 cigarer.

Den danske cigar tilbyder dog en anden oplevelse, hvis du sammenligner den med en fra Caribien, siger Janni Bidstrup.

- Hvis man kommer til Den Dominikanske Republik, vil en cigar have kraftigere smag, fordi der er meget mere sol og varme. Her bliver cigaren lidt mildere, siger hun.

Selvom Janni Bidstrup begyndte at lave cigarer i 2013, er det langt fra første gang, at der går folk på marken og brækker tobaksblade af planterne uden for Rise Bryggeri.

I Rise Bryggeri har de gamle billeder, der viser kvinder og børn, som er ude at høste tobak. (© Rise Bryggeri)

- Det er sådan, at Rise Bryggeri har eksisteret fra 1926 til 1961. Under Anden Verdenskrig kunne man ikke skaffe kul nok til ølproduktionen, så de gik over til at lave tobak i stedet, for det var der mangel på. Det gjorde man rigtig mange steder på Fyn. Bryggeriet genopstod i 2004, og så var det oplagt at få tobakken tilbage også, siger Janni Bidstrup.

Før genstarten på cigareventyret har hun været i kontakt med kyndige folk, der har kunnet lære hende alle fagets facetter, så hun også selv kunne importere og dyrke udvalgte tobakssorter.

Fra frø til cigar

I april sår Janni Bidstrup frøene i drivhus, og i juni planter hun dem på friland. I de kommende tre måneder vokser planterne op i halvanden til to meters højde. Hvordan planterne udvikler sig afhænger dog i høj grad af vejrgudernes planer.

Janni Bidstrup opbevarer bladene i et rum, hvor luftfugtigheden er høj, mens de tørrer. Derved vil bladene nemmere kunne rulles sammen til en cigar. (Foto: Rasmus Askman)

- Når jeg skal plante dem, vil jeg gerne have noget regn inden for de første 14 dage. Men selvom de ofte lover regn på Ærø, så går regnen tit forbi. Og så vil jeg gerne have godt med sol og varme - og ingen blæst. Bladene kan blive flosset af meget blæst, siger hun.

Da det danske vejr i den seneste tid ikke ligefrem har fulgt hendes ønskeopskrift, er konsekvenserne til at se, mærke og måske snart smage på.

- Tobaksplanterne er ikke så langt fremme, som de plejer at være på denne årstid. Der har ikke været varmt nok. Det var en ret kold juli. Men varmen er kommet, og man kan næsten se, at de vokser for hver dag, siger hun.

DR Vejrets vært Christian Cherry ser på, mens Janni Bidstrup gør et tobaksblad klar til at blive rullet sammen. (Foto: Rasmus Askman)

Janni Bidstrup kan formentlig nyde godt af det varme sommervejr, der ser ud til at ramme Danmark i den kommende uge, inden hun sidst på måneden skal høste.

Herefter venter to måneder, hvor bladene bliver tørret i et rum med høj luftfugtighed, inden de skal fermentere og tørre endnu engang. Først derefter kan en cigarmager rulle bladene til cigarer og anrette dem i butikken.

- I år har jeg virkelig solgt mange. Jeg tror, det er fordi, de hedder ‘corona’. Det er navnet på formen. Det har noget med dens afrunding, længde og diameter at gøre. Ligesom der findes IPA inden for øl, så er der også en cigar, der hedder corona, siger Janni Bidstrup.

De færdige cigarer kommer i glasrør. Oven på cigarerne er frø, så man selv kan gå hjem og plante tobaksplanter i haven (Foto: Rasmus Askman)

Vores Vejr rejser rundt i sommerlandet. I denne uge sender vi vejrudsigt fra Ærø. Onsdag og torsdag sender vi fra havnen i Ærøskøbing.